Orientálna jordánska kuchyňa. Čo ochutnať?
Jordánska kuchyňa je bohatým zrkadlom kultúry a histórie Jordánska, pričom ponúka pestrosť chutí, farieb a vôní, ktoré sú výsledkom tisícročných tradícií a vplyvov z celého Blízkeho východu. Vyznačuje sa používaním širokej škály ingrediencií, vrátane čerstvej zeleniny, ovocia, mäsa, bylín a korenín, ktoré dodávajú jedlám harmonickú chuť.
Falafel
Na úvod jordánskeho kulinárskeho zážitku spomenieme známy falafel – jedlo vyrobené z cíceru alebo bôbov, ktoré sú zmiešané s bylinkami a koreninami, potom formované do malých guličiek alebo placiek a vyprážané. Podáva sa často v pita chlebe alebo s tahini omáčkou (pasta zo sezamových semienok a morskej soli), zeleninou a pikantnými prílohami. Vnútro tohto jedla je nádherne ľahké a nadýchané, zatiaľ čo vonkajšia vrstva je chrumkavá, ktorú dopĺňa lákavá vôňa rasce, cesnaku a petržlenu.
%20(5).png)
Shawarma (čítaj šavarma)
Shawarma je populárne blízkovýchodné jedlo, ktoré sa skladá z tenko narezaného mäsa, pečeného na pomaly sa otáčajúcom vertikálnom ražni, ktoré je podobné kebabu. Tradične sa používa jahňacie, kuracie alebo teľacie mäso. Mäso sa marinuje v zmesi korenín, čo mu dodáva charakteristickú chuť a arómu. Po upečení sa mäso nareže a zvyčajne sa podáva zabalené v pita chlebe alebo na tanieri spolu s rôznymi prílohami ako sú čerstvá zelenina, hummus, tahini, kyslá uhorka a niekedy aj hranolky. Shawarma je známa svojou výraznou chuťou a je obľúbená nielen na Blízkom východe, ale aj po celom svete, kde sa stala súčasťou mnohých kultúrnych kuchýň.
%20(7).png)
Shorbat Adas (šošovicová polievka)
Je to tradičná šošovicová polievka, ktorá sa podáva počas Ramadánu alebo hlavne vtedy, keď potrebujete niečo jednoduché a sýte. Hlavnými ingredienciami tejto zdravej a sýtej polievky sú červená šošovica, cibuľa, cesnak a rôzne druhy korenín, ako je koriander, kurkuma, rímska rasca a niekedy aj chilli, ktoré dodávajú polievke jej charakteristickú chuť. Červená šošovica sa rýchlo varí a rozpadá, čím vytvára krémovú konzistenciu. Shorbat Adas je známa svojimi výživnými vlastnosťami, je bohatá na proteíny a vlákninu. Polievka môže byť tiež ochutená citrónovou šťavou a podávaná s čerstvým pečivom.
%20(10).png)
Baklava
Tento tradičný sladký dezert je jedným z najobľúbenejších nielen v Jordánsku, ale svojej obľube sa teší aj v Turecku, Macedónsku a dokonca aj v Spojených štátoch. Pozostáva z tenkého cesta zvané filo, ktorého vrstvy sa striedajú s nasekanými orechmi, obvykle sú to vlašské orechy, pistácie alebo mandle, a sú preliate medom alebo sladkým sirupom. Baklava je často podávaná pri špeciálnych príležitostiach a sviatkoch. V niektorých kultúrach sa považuje nielen za dezert, ale aj za symbol pohostinnosti a štedrosti.
%20(9).png)
Hummus
Takmer v každej jordánskej reštaurácii narazíte na hummus. Poteší najmä vegetariánov a vegánov, pretože pozostáva z uvareného a rozmixovaného cíceru, sezamovej pasty tahini, citrónovej šťavy a cesnaku. Je to populárne jedlo známe svojou krémovou textúrou a bohatou chuťou. Je možné ho ochutiť rôznymi prísadami ako sú olivový olej, paprika, petržlen alebo korenie, ako je koriander a rasca, a tým sa vytvoria nekonečné variácie tejto lahodnej pasty. Hummus sa často podáva ako predjedlo, zvyčajne s pita chlebom alebo čerstvou zeleninou. Hummus má aj priaznivé zdravotné prínosy vďaka vysokému obsahu bielkovín, vlákniny či zdravých tukov.
%20(4).png)
Shish Kebab (čítaj šiškebab)
Populárnou súčasťou jordánskeho jedálneho lístka je aj shish kebab (ražniči). Keď počujete slovo kebab, určite vám napadne mäso na vertikálnom ražni, ktoré sa zrezáva a podáva sa v žemli alebo arabskom chlebe s veľkým množstvom zeleniny. Shish kebab alebo aj ražniči je obľúbeným jedlom na Strednom východe, vrátane Jordánska. Najčastejšie sa skladá z mletého mäsa, najmä jahňacieho, ktoré je vytvarované do valčekov a napichnuté na dlhé paličky a následne grilované na otvorenom ohni. Mäso je obvykle marinované v bohatej zmesi oleja a korenín, ktoré môžu zahŕňať ingrediencie ako cesnak, koriander, čierne korenie a papriku. Často sa k nemu podávajú rôzne prílohy ako je čerstvý šalát, nakladaná zelenina, rôzne druhy omáčok (napríklad tahini alebo jogurtové omáčky) a pita chlieb.
%20(12).png)
Mansaf
Menej známe, ale tradičné jedlo Jordánska, ktoré sa považuje za národné jedlo, je mansaf. Základom tohto jedla je jahňacie mäso uvarené v pikantnej omáčke, ktorá sa ochucuje fermentovaným sušeným jogurtom z kozieho alebo ovčieho syra zvaného jameed. Mäso sa podáva na veľkom tanieri spolu s ryžou alebo bulgurom. Mansaf sa tradične pripravuje ako súčasť pohostinnosti a podáva sa pri spoločenských a rodinných stretnutiach.
%20(8).png)
Šťava z granátových jabĺk
Šťava z granátového jablka je v Jordánsku veľmi populárna a je známa pre svoje zdravotné prínosy. Je obľúbená aj pre vysoký obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov. V Jordánsku môžete nájsť čerstvo vylisovanú šťavu z granátových jabĺk na trhoch, v kaviarňach aj v reštauráciách, kde sa podáva ako osviežujúci nápoj. Granátové jablká sú v regióne bežne dostupné a ich šťava je cenená nielen pre svoju osviežujúcu chuť, ale aj pre zdravotné benefity, vrátane podpory srdca a obehového systému, zníženia zápalu a podpory trávenia.
%20(6).png)
Jedinečnosť jordánskej kuchyne spočíva v používaní širokého spektra čerstvých surovín, aromatických bylín a korenín, ktoré jej dodávajú nezameniteľnú chuť a vôňu. Od bohatých a výživných polievok až k aromatickým hlavným jedlám a sladkým dezertom, jordánska kuchyňa ponúka niečo pre každého.
%20(11).png)
Elena, vášnivá sprievodkyňa s láskou k Jordánsku, v nedávnom rozhovore otvorila brány k tejto exotickej krajine a ponúkla pohľad na kulinárske poklady, ktoré Jordánsko skrýva. Elena nám prezradila, že jordánska kuchyňa je tak rozmanitá a bohatá, že by bolo škoda neochutnať jej špeciality. Ak stále váhate, nechajte sa inšpirovať Eleninými príbehmi a skúsenosťami, ktoré vám vyvrátia akékoľvek obavy. Jordánsko čaká, aby vás privítalo s otvorenou náručou a tanierom plným chutí, ktoré nikde inde nenájdete.