Orientálna jordánska kuchyňa. Čo ochutnať?

Rady a tipy
13. februára 2024

Jordánska kuchyňa je bohatým zrkadlom kultúry a histórie Jordánska, pričom ponúka pestrosť chutí, farieb a vôní, ktoré sú výsledkom tisícročných tradícií a vplyvov z celého Blízkeho východu. Vyznačuje sa používaním širokej škály ingrediencií, vrátane čerstvej zeleniny, ovocia, mäsa, bylín a korenín, ktoré dodávajú jedlám harmonickú chuť.

Falafel

Na úvod jordánskeho kulinárskeho zážitku spomenieme známy falafel – jedlo vyrobené z cíceru alebo bôbov, ktoré sú zmiešané s bylinkami a koreninami, potom formované do malých guličiek alebo placiek a vyprážané. Podáva sa často v pita chlebe alebo s tahini omáčkou (pasta zo sezamových semienok a morskej soli), zeleninou a pikantnými prílohami. Vnútro tohto jedla je nádherne ľahké a nadýchané, zatiaľ čo vonkajšia vrstva je chrumkavá, ktorú dopĺňa lákavá vôňa rasce, cesnaku a petržlenu.

Shawarma (čítaj šavarma)

Shawarma je populárne blízkovýchodné jedlo, ktoré sa skladá z tenko narezaného mäsa, pečeného na pomaly sa otáčajúcom vertikálnom ražni, ktoré je podobné kebabu. Tradične sa používa jahňacie, kuracie alebo teľacie mäso. Mäso sa marinuje v zmesi korenín, čo mu dodáva charakteristickú chuť a arómu. Po upečení sa mäso nareže a zvyčajne sa podáva zabalené v pita chlebe alebo na tanieri spolu s rôznymi prílohami ako sú čerstvá zelenina, hummus, tahini, kyslá uhorka a niekedy aj hranolky. Shawarma je známa svojou výraznou chuťou a je obľúbená nielen na Blízkom východe, ale aj po celom svete, kde sa stala súčasťou mnohých kultúrnych kuchýň.

Shorbat Adas (šošovicová polievka)

Je to tradičná šošovicová polievka, ktorá sa podáva počas Ramadánu alebo hlavne vtedy, keď potrebujete niečo jednoduché a sýte. Hlavnými ingredienciami tejto zdravej a sýtej polievky sú červená šošovica, cibuľa, cesnak a rôzne druhy korenín, ako je koriander, kurkuma, rímska rasca a niekedy aj chilli, ktoré dodávajú polievke jej charakteristickú chuť. Červená šošovica sa rýchlo varí a rozpadá, čím vytvára krémovú konzistenciu. Shorbat Adas je známa svojimi výživnými vlastnosťami, je bohatá na proteíny a vlákninu. Polievka môže byť tiež ochutená citrónovou šťavou a podávaná s čerstvým pečivom.

Baklava

Tento tradičný sladký dezert je jedným z najobľúbenejších nielen v Jordánsku, ale svojej obľube sa teší aj v Turecku, Macedónsku a dokonca aj v Spojených štátoch. Pozostáva z tenkého cesta zvané filo, ktorého vrstvy sa striedajú s nasekanými orechmi, obvykle sú to vlašské orechy, pistácie alebo mandle, a sú preliate medom alebo sladkým sirupom. Baklava je často podávaná pri špeciálnych príležitostiach a sviatkoch. V niektorých kultúrach sa považuje nielen za dezert, ale aj za symbol pohostinnosti a štedrosti.

Hummus

Takmer v každej jordánskej reštaurácii narazíte na hummus. Poteší najmä vegetariánov a vegánov, pretože pozostáva z uvareného a rozmixovaného cíceru, sezamovej pasty tahini, citrónovej šťavy a cesnaku. Je to populárne jedlo známe svojou krémovou textúrou a bohatou chuťou. Je možné ho ochutiť rôznymi prísadami ako sú olivový olej, paprika, petržlen alebo korenie, ako je koriander a rasca, a tým sa vytvoria nekonečné variácie tejto lahodnej pasty. Hummus sa často podáva ako predjedlo, zvyčajne s pita chlebom alebo čerstvou zeleninou. Hummus má aj priaznivé zdravotné prínosy vďaka vysokému obsahu bielkovín, vlákniny či zdravých tukov.

Shish Kebab (čítaj šiškebab)

Populárnou súčasťou jordánskeho jedálneho lístka je aj shish kebab (ražniči). Keď počujete slovo kebab, určite vám napadne mäso na vertikálnom ražni, ktoré sa zrezáva a podáva sa v žemli alebo arabskom chlebe s veľkým množstvom zeleniny. Shish kebab alebo aj ražniči je obľúbeným jedlom na Strednom východe, vrátane Jordánska. Najčastejšie sa skladá z mletého mäsa, najmä jahňacieho, ktoré je vytvarované do valčekov a napichnuté na dlhé paličky a následne grilované na otvorenom ohni. Mäso je obvykle marinované v bohatej zmesi oleja a korenín, ktoré môžu zahŕňať ingrediencie ako cesnak, koriander, čierne korenie a papriku. Často sa k nemu podávajú rôzne prílohy ako je čerstvý šalát, nakladaná zelenina, rôzne druhy omáčok (napríklad tahini alebo jogurtové omáčky) a pita chlieb.

Mansaf

Menej známe, ale tradičné jedlo Jordánska, ktoré sa považuje za národné jedlo, je mansaf. Základom tohto jedla je jahňacie mäso uvarené v pikantnej omáčke, ktorá sa ochucuje fermentovaným sušeným jogurtom z kozieho alebo ovčieho syra zvaného jameed. Mäso sa podáva na veľkom tanieri spolu s ryžou alebo bulgurom. Mansaf sa tradične pripravuje ako súčasť pohostinnosti a podáva sa pri spoločenských a rodinných stretnutiach.

Šťava z granátových jabĺk

Šťava z granátového jablka je v Jordánsku veľmi populárna a je známa pre svoje zdravotné prínosy. Je obľúbená aj pre vysoký obsah antioxidantov, vitamínov a minerálov. V Jordánsku môžete nájsť čerstvo vylisovanú šťavu z granátových jabĺk na trhoch, v kaviarňach aj v reštauráciách, kde sa podáva ako osviežujúci nápoj. Granátové jablká sú v regióne bežne dostupné a ich šťava je cenená nielen pre svoju osviežujúcu chuť, ale aj pre zdravotné benefity, vrátane podpory srdca a obehového systému, zníženia zápalu a podpory trávenia.

Jedinečnosť jordánskej kuchyne spočíva v používaní širokého spektra čerstvých surovín, aromatických bylín a korenín, ktoré jej dodávajú nezameniteľnú chuť a vôňu. Od bohatých a výživných polievok až k aromatickým hlavným jedlám a sladkým dezertom, jordánska kuchyňa ponúka niečo pre každého.

Elena, vášnivá sprievodkyňa s láskou k Jordánsku, v nedávnom rozhovore otvorila brány k tejto exotickej krajine a ponúkla pohľad na kulinárske poklady, ktoré Jordánsko skrýva. Elena nám prezradila, že jordánska kuchyňa je tak rozmanitá a bohatá, že by bolo škoda neochutnať jej špeciality. Ak stále váhate, nechajte sa inšpirovať Eleninými príbehmi a skúsenosťami, ktoré vám vyvrátia akékoľvek obavy. Jordánsko čaká, aby vás privítalo s otvorenou náručou a tanierom plným chutí, ktoré nikde inde nenájdete.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín