10 najšťastnejších štátov Európy

Objavte novú destináciu
16. mája 2024

Vedeli ste, že podľa výskumov a rozličných prieskumov verejnej mienky, možno určiť krajiny, v ktorých je radosť žiť? Pozrite sa s nami na štáty Európy, ktoré sú považované za najšťastnejšie.

1. Fínsko

Nie je žiadnym prekvapením, že práve Fínsko drží prvenstvo v zozname najšťastnejších štátov sveta. Známe svojou vysokou kvalitou života, sociálnou rovnosťou, a výborným školstvom či zdravotníctvom, pravidelne dokazuje, že mu záleží na spokojnom živote svojich obyvateľov. Okrem toho, najšťastnejšie deti vyrastajú vo Fínsku, ktoré dbá nielen na ich ochranu a zdravie. Fínska kultúra sa totiž orientuje na vytváranie hravého prostredia, vyváženého pobytom v prírode a socializáciou. A zo šťastných detí tak rastú šťastní dospelí.

2. Švajčiarsko

Nielen vďaka výnimočným prírodným krásam, ale aj ekonomickej stabilite, a vysokému životnému štandardu obsadilo Švajčiarsko druhé miesto. Švajčiari sa môžu spoľahnúť aj na vládu, ktorá sa podieľa na ich spokojnosti. Táto krajina má totiž zmysel pre tradičnú demokratickú politiku, a nielen ich inštitúcie sa tak tešia silnej dôvere obyvateľstva. Okrem toho, spoločnosť formuje aj kultúrna rôznorodosť. Pestrá populácia, hovoriaca niekoľkými jazykmi, národ obohacuje o množstvo kultúr či tradícií. Ako štát tak ponúka príležitosť pre vzájomný rešpekt, a otvorenosť.

3. Holandsko

Tretie miesto patrí opäť Škandinávii. Nielen novátorské zákony podporujúce tolerantnosť, ale aj kultúrnu bohatosť, ale aj znamenité zdravotníctvo prispieva k vysokej životnej úrovni Holanďanov. Výnimočná schopnosť škandinávcov vyvážiť prácu naplňujúcim súkromným životom robí z tohto kráľovstva vyrovnanú, a rovnoprávnu krajinu. Pre Holanďanov je taktiež zásadná ochrana životného prostredia, a udržateľnosť. Ako národ spätý s prírodou, zachováva jej krásy pre budúce generácie, čo má pozitívny vplyv aj na ich zdravie. Rovnako ako bicyklová kultúra, ktorá je hlbokou súčasťou života Holanďanov.

4. Island

Ďalšia severská krajina, ktorá sa môže pochváliť nielen dych berúcimi prírodnými scenériami, ale aj skutočným životným štýlom Škandinávie. Napriek, alebo skôr vďaka malej populácii, majú Islanďania vybudovaný zmysel pre spoločenskú angažovanosť a spolupatričnosť. Dokazuje to aj fakt, že majú dlhodobo nízku kriminalitu, ktorá spolu s ostatnými faktormi podporuje úroveň spokojnosti občanov. Život obohacujúci je určite aj zmysel pre dobrodružstvo, ktorý je na Islande populárny. Jeho obyvatelia radi trávia čas vonkajšími aktivitami – objavovaním prírody vrátane výletov za polárnou žiarou, či horolezectvom, alebo kempovaním.

5. Dánsko

Krajina so silným zmyslom pre komunitu ukazuje, ako dôležité je zázemie spoločnosti. Dobre zvládnutá rovnováha medzi prácou a súkromným životom, robí z Dánov jeden z najšťastnejších národov vôbec. K tomu prispieva aj kultúra hygge, ktorá je súčasťou života obyvateľstva. Tá vyznáva komfort, kvalitne strávený čas s milovanými, a užívanie si každodenných drobných radostí. Spokojnosť v severských krajinách podporuje aj to, že sa ich obyvatelia dlhodobo cítia bezpečne.

6. Nórsko

Po stáročia formovaná stabilita ekonómie, z ktorej vychádza pevný systém blahobytu, pomáha držať príjmy nórskeho obyvateľstva nad Európskym štandardom. Je preto zjavné, že práve finančná istota, spolu s dôležitým vybalansovaním práce a života, umiestňuje ďalšiu severskú krajinu na zoznam tých najšťastnejších pre život. A ako to už býva zvykom, aj Nórska kultúra sa orientuje na čas strávený v prírode, vďaka čomu sú jeho obyvatelia nielen psychicky a fyzicky odolnejší, ale aj šťastnejší.

7. Luxembursko

Ku všeobecnému šťastiu v Luxembursku patrí nepochybne nadštandardný život, aký umožňuje svojim obyvateľom. Nie je to však len o finančných možnostiach, ale najmä zdravotníctve najvyššej možnej úrovne, a pocite sociálnej bezpečnosti. Táto súdržná krajina drží kriminalitu nízko, čím prináša pokoj na duši nejednému obyvateľovi. Vďaka zmyslu pre vzdelanie prístupné väčšine, dosahuje Luxembursko skvelé výsledky aj v inováciách či technológiách. Navyše, kladú dôraz na udržateľnosť, zdravý život v mestách, a premyslený urbanizmus.

8. Švédsko

Ani Švédsko nie je výnimkou v dôslednom hľadaní rovnováhy medzi prácou a súkromím, či sociálnym prijatím. Avšak táto krajina zdôrazňuje aj rovnosť pohlaví, a finančnú stabilitu, vďaka čomu prispieva k rovnoprávnosti svojich občanov vo všetkých oblastiach. Podpora zdravotného systému, psychickej pohody, a adekvátne prijatie v spoločnosti, umiestňuje Švédsko na popredné priečky šťastných krajín. Rovnako tak zvyšujú spokojnosť a zdravie Švédov rozľahlé lesy, v ktorých trávia veľa voľného času.

9. Rakúsko

Štát dobre známy v našich končinách, sa taktiež nachádza medzi krajinami so šťastným obyvateľstvom. Rakúsko ponúka nevídané horské panorámy, a jedinečné prírodné krásy, ktoré často oceňuje aj domáce obyvateľstvo. Zaujímavým aspektom šťastia občanov je nepochybne pobyt v prírode, avšak prispieva k nemu aj súdržnosť, a vzájomná spoločenská podpora.

10. Nemecko

Ako prosperujúca krajina sa Nemecko môže pochváliť bezpečnosťou, efektívne fungujúcimi službami verejnosti, ale samozrejme aj kvalitnou ekonomikou. Dôsledné vzdelávanie, či kvalita zdravotníctva, a udržateľnosť sú tu prioritami. Navyše, sa Nemecko považuje za národ s výbornou úrovňou osobnej slobody a spravodlivosti, čím ho možno zaradiť na zoznam štátov, v ktorých je radosť žiť. Pocit šťastia zlepšuje aj tradícia rozvíjania demokracie, či záujem podieľať sa na verejnom blahu.

Či už teda ide o sociálne zázemie, kultúrnu otvorenosť, psychickú pohodu, alebo pomalý spôsob života – tieto krajiny budujú zázemie pre šťastný život svojho obyvateľstva. Nepochybne k tomu prispieva hlboké prepojenie s prírodou, ale aj snaha o hľadanie rovnováhy medzi prácou, a spoločenským životom. Aj keď má každá krajina svoje spôsoby, akými sa stará o spokojnosť národa, všetky sú inšpiratívne, a hodné nasledovania. 

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín