Ako perfektne zachytiť vaše zážitky: Tipy ako urobiť čo najlepšie fotky

Rady a tipy
02. januára 2024

Dovolenka je časom oddychu, dobrodružstva a nezabudnuteľných zážitkov. A čo môže byť lepší spôsob, ako zachovať tieto spomienky, než prostredníctvom fotografií, ktorými sa môžete pochváliť kamarátom, rodine či na sociálnych sieťach? Nemusíte si kupovať najdrahší a najkvalitnejší fotoaparát, dnes je na trhu veľa kvalitných smartfónov, s ktorými spravíte podobne kvalitné fotografie ako so zrkadlovkou.

Nemusíte byť profesionálny fotograf, aby ste urobili dobrú fotografiu. Stačí sa naučiť, ako správne využiť možnosti, ktoré vaša kamera na smartfóne ponúka. Tento článok vám poskytne 7 praktických tipov, ako využiť funkcie smartfónu na vytvorenie fotografií, ktoré môžete s hrdosťou zdieľať.

Spravte si kvalitné a zaujímavé fotografie

7 TIPOV AKO SPRAVIŤ KVALITNÉ FOTOGRAFIE SO SMARTFÓNOM

1. Poznajte svoj fotoaparát

Predtým, ako začnete fotiť, venujte čas tomu, aby ste si preštudovali rôzne režimy a nastavenia vašej kamery.  Či už fotíte smartfónom alebo profesionálnym fotoaparátom, dôležité je vedieť, ako využiť jeho funkcie na maximum. Skúmajte rôzne režimy, experimentujte s expozičnými časmi a osvojte si základy kompozície.

2. Zlatá hodinka je váš kamarát

Svetlo počas zlatej hodiny – krátka doba po východe slnka a pred západom slnka – je mäkšie a má červenú až zlatú farbu. Predstavte si zlatú hodinku počas plavby loďou v slnečnej Kampánii, keď teplé lúče zachytávajú jemné odtiene mora, a odlesky na vodnej hladine vytvárajú dokonalú kompozíciu. Tieto okamihy dodávajú fotografii teplé tóny a dlhé tiene, ktoré pridávajú hĺbku a textúru vašim záberom. Fotografie nie sú prepálené a nekazia ich tmavé tiene.

Krásna Kampánia

3. Hľadajte jedinečné perspektívy

Skúste fotiť z netradičných uhlov – zhora nadol, zo zeme, využite odraz v skle alebo odraz na hladine vody. Uhol fotografovania zo zeme môže vytvoriť pocit veľkosti a mohutnosti u objektov, ktoré zvyčajne vyzerajú malé. Vyskúšať môžete aj fotografovanie cez nejaký objekt, napríklad cez rám dverí, okno, medzi vetvy stromu, čo môže dodať fotke zaujímavý nádych. Skvelým miestom na zachytenie jedinečnej perspektívy môže byť antický Rím, kde využijete ruiny starovekého Kolosea či otvor Konštantínovho oblúka.

Koloseum v Ríme

4. Pravidlo tretín

Toto pravidlo je založené na rozdelení obrazu na deväť rovnakých častí pomocou dvoch horizontálnych a dvoch vertikálnych línií, čím vzniká mriežka 3 x 3. Kľúčové prvky kompozície by mali byť umiestnené na týchto líniách alebo na ich priesečníkoch. Pravidlo tretín pomáha vytvoriť dynamické a zaujímavé fotografie. Skoro každý smartfón je vybavený mriežkovým režimom, tak nebojte sa ho využiť a experimentovať s ním.

5. Dodatočné upravovanie a možnosť použiť efekty a filtre

Aby ste sa vyhli chaosu v mobilnej galérii fotiek, je dôležité pretriediť a odstrániť duplicitné alebo nepodarené fotky. Pri užšom výbere fotiek sa budete lepšie orientovať a nebudete mať zahltenú galériu. Následne na úpravu fotiek môžete použiť softvér, ktorým zvýrazníte to najlepšie na vašich záberoch alebo využijete základné úpravy vo vašom smartfóne ako orezanie, úprava expozície, kontrastu, jasu, nasýtenia farieb a vyváženia bielej. Využiť môžete mnoho dostupných filtrov a efektov priamo v smartfóne alebo aplikáciách na dodatočnú úpravu fotiek. Svoju fotografiu môžete obzvláštniť tým, že ju zmeníte na čiernobielu, sépiovú alebo využijete niektorý z ďalších filtrov, ktorý ponúka váš smartfón.

Pohrajte sa s filtrami a efektami

6. Nefoťte proti slnku

Pri fotografovaní proti slnku sa často stretávame s javom protisvetla. To znamená, že svetlo prichádzajúce priamo do objektívu môže spôsobiť, že predné časti scény budú tmavé alebo dokonca úplne čierne. Protisvetlo môže viesť k zníženiu kontrastu vo fotografii. Predmety môžu stratiť detail a farbu. Na druhej strane, fotografovanie proti slnku môže vytvoriť aj niektoré jedinečné efekty, ako sú siluety alebo dramatické osvetlenie.

7. Užívajte si okamih

Nakoniec, nezabudnite, že nie všetky momenty potrebujú byť zdokumentované. Niekedy je dôležité nechať fotoaparát bokom a jednoducho si užívať prítomný okamih.

Užívajte si prítomný okamih

Vybavení týmito tipmi ste pripravení vyraziť a zachytiť nezabudnuteľné momenty vašej dovolenky. Nebojte sa experimentovať a vedzte, že najlepším nástrojom je vaše oko a vaša kreativita. A pamätajte, perfektná fotka nemusí byť technicky bezchybná, ide o to, aby vyvolávala emócie a pripomínala vám výnimočný čas, ktorý ste prežili.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín