Ako sa zbaliť na dovolenku a ušetriť miesto?

Rady a tipy
06. júna 2024

Efektívne zbalená batožina je sen každého cestovateľa. Či už sa chystáte na víkendový výlet, alebo letnú dovolenku, tieto rady vám pomôžu vyťažiť z úložného priestoru maximum. Uľahčite si balenie, a nalaďte sa na dobrodružstvo bez stresu!

Plánujte, plánujte, plánujte

Plánovanie je kľúčové pri každom balení. V prvom rade si dôkladne premyslite, aké oblečenie budete potrebovať vzhľadom na oblasť do ktorej cestujete, počasie, a povahu dovolenky. Zvážte teda, či bude váš výlet oddychový v meste alebo na pláži, alebo či bude aktívny a plný turistiky, či športu. Na základe toho vyberajte jednotlivé kúsky, pričom myslite aj na to, aby sa medzi sebou ľahko kombinovali. Naplánujte si outfit na každý deň, a pridajte k nemu vrchné oblečenie, ktoré budete nosiť v prípade potreby ku všetkému. Rovnako premýšľajte aj pri výbere topánok, pričom sa snažte veci neduplikovať a nemať nadbytok.

Rolujte, organizujte a zefektívňuje

Zaobstarajte si boxy, ktoré vám pomôžu kompresne zbaliť viac kusov oblečenia, a zároveň sa postarajú o organizáciu batožiny. V prípade potreby tak nemusíte vybaliť celý kufor, vyberiete iba organizér, ktorý potrebujete. Oblečenie sa odporúča rolovať, a následne ukladať do boxov, čím sa vyhnete pokrčeniu a ušetríte miesto. Nájdite si systém – ako prvé uložte do batožiny najväčšie a najťažšie predmety, vrátane topánok. Tie zároveň umiestnite do spodnej časti. Následne už len do voľného priestoru doložte oblečenie v boxoch, a menšie položky ako ponožky, plavky a spodné prádlo.

Limitujte nepotrebné a zmenšujte objemy

Minimalistické balenie sa týka všetkého, teda aj kozmetických potrieb. Namiesto štandardných kozmetických prípravkov, zvoľte cestovné, menšie balenia. Môžete si zadovážiť cestovnú sadu nádobiek, ktorú použijete opakovane, a naplníte vždy pred cestou. Taktiež sa pozrite na alternatívy, ako tuhý šampón, mydlo či kondicionér, ktoré sa jednoducho používajú, a zaberajú menej miesta. Zmenšenie objemov sa týka aj topánok. Obmedzte ich počet na funkčné minimum, ktoré ladí s outfitmi. Pokiaľ cestujete s objemným oblečením ako kabát, či bunda, oblečte si ich na seba – to isté platí pri topánkach, tie najväčšie si obujte na cestu.


Či už ste objavili výhody cestovania na ľahko, a rozhodli ste sa využívať iba príručnú batožinu, alebo potrebujete do štandardného kufra zbaliť čo najviac vecí, každé miesto sa počíta. Dôsledné balenie vám ušetrí nervy, a pripraví vás na každé dobrodružstvo tak, aby ste na nič nezabudli.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín