Cestovanie s rozpočtom: Ako ušetriť pri cestovaní?

Rady a tipy
11. júna 2024

Cestovanie s rozpočtom vyžaduje dôsledné plánovanie, ktoré sa však v konečnom dôsledku oplatí. Ako teda vyťažiť čo najviac zážitkov pri obmedzenom rozpočte? Pozrite sa s nami na tipy, vďaka ktorým si zvládnete naplánovať dovolenku snov za minimum peňazí.

Nastavte si realistický rozpočet

Premyslite si, koľko si môžete dovoliť minúť na výlet, či dovolenku – zarátajte vstupy do kultúrnych inštitúcií, zábavných parkov, či akýchkoľvek ďalších miest, ktoré by ste radi navštívili. Nezabudnite prirátať cestovné poistenie, dopravu, ubytovanie, stravu, ale aj suveníry, či nákupy. Vhodnou pomôckou je preto plánovanie aktivít, ktoré na dovolenke absolvujete, vopred. Skúste cestovať len s príručnou batožinou. Odbremeníte sa od čakania na letisku, zbalíte si len potrebné veci, a ušetríte na poplatkoch. Myslite aj na nečakané výdavky, a stanovte si rezervu.  

Vyberte si destináciu, ktorú si môžete dovoliť

Dovolenku si môžete užiť aj ak vás limitujú financie. Práve destinácie, v ktorých sú ceny nižšie ako napríklad v európskych veľkomestách, majú toho veľa čo ponúknuť. Týždeň života v Monaku preto bude finančne náročnejší, ako dva týždne objavovania Balkánskych krajín. Zvážte aj tento aspekt, a pripravte sa na výdavky podľa štandardu danej lokality. Zvolením vhodnej dovolenkovej destinácie, kde je cena života aj ubytovania nižšia, alebo porovnateľná s domovinou, vám pomôže zažiť viac, za menej peňazí. 

Cestujte mimo dovolenkovej sezóny

Vyhnite sa cestovaniu počas vrcholu sezóny, kedy sú letenky, ubytovanie aj poplatky drahšie. Namiesto toho sa zamerajte na koniec leta, či začiatok jari – počasie je priaznivé, ceny adekvátnejšie, a davy spravidla menšie. Kúpte si letenky, a zarezervujte ubytovanie v predstihu, pokojne aj niekoľko mesiacov vopred. Nájdete tak najlepšie ceny, ale aj širšiu ponuku.

Presúvajte sa s verejnou dopravou

Ak to okolnosti umožňujú, využite na presuny miestnu dopravu, namiesto zapožičania auta či využívania taxíkov. Väčšina miest má dostupnú verejnú dopravu, a efektívny systém, takže sa môžete presunúť pomerne rýchlo. Navyše, nemusíte riešiť parkovanie, dopravné obmedzenia pre autá, či stres zo šoférovania v cudzej krajine. Myslite však na to, že aj auto má svoje výhody – ak cestujete na ostrov, alebo zvažujete čas tráviť objavovaním pláží, vzdialenosti môžu byť problematické. Preto ak to okolnosti neumožňujú, a potrebujete si prenajať auto, vyberajte komfortnú možnosť, ale v dobrej cene.

Jedzte ako domáci

Najlepší spôsob, ako objaviť kultúru krajiny, a zažiť jej autentickosť, je cez kuchyňu. Vyhľadávané reštaurácie bývajú často preplnené turistami, a zároveň aj finančne náročnejšie. Vychutnať si miestne špeciality môžete aj v lokálnych podnikoch, ktoré sú spravidla ukryté mimo turistických trás. Dajte si tú námahu, a prehľadajte internet – nájdete poklady, ktoré budú kulinárskym zážitkom, a zároveň ušetríte. Taktiež zvážte, či môžete niektoré jedlá pripraviť priamo na ubytovaní. Okrem toho, nákup čerstvých surovín na trhoch vám poodhalí aj život domácich.

Strážte si výdavky

Väčšina ľudí vníma dovolenku ako príležitosť dopriať si. Skúste sa však vyhnúť nepotrebným výdavkom. Premýšľaním nad míňaním získate prehľad vo svojich financiách, a neprinesiete si domov nič zbytočné, ani vás nebude mrzieť vysoká suma za niečo, čo vás v konečnom dôsledku nepotešilo. Zvážte, či môžete niektorú aktivitu nahradiť lacnejšou, prípadne nájdite alternatívu – viacero miest ponúka vstupy, či návštevy zadarmo vo vybraných dňoch, alebo pri špeciálnych príležitostiach. Rovnako tak je veľa letných festivalov, či koncertov, ktoré sú bežne prístupné zdarma. Zážitky, ktoré výlet spravia nezabudnuteľným, sú často zadarmo, stačí si len vhodne naplánovať itinerár.


Cestovanie je obohacujúcim zážitkom, ktorý prináša množstvo radosti a spomienok. Ak však budete voči míňaniu financií všímavý, môžete si užiť oveľa viac výletov a s ešte lepším pocitom.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín