Čo si zbaliť do príručnej batožiny?

Rady a tipy
26. augusta 2024
Balenie príručnej batožiny môže byť niekedy výzvou, najmä ak si nie ste istí, čo do nej môžete a čo nemôžete vložiť. Každá letecká spoločnosť má svoje vlastné pravidlá, ktoré sa týkajú nielen veľkosti a hmotnosti príručnej batožiny, ale aj obsahu, ktorý je povolený na palube lietadla. Ak chcete predísť zbytočným komplikáciám pri bezpečnostnej kontrole či nepríjemnostiam počas letu, je dobré vedieť, čo do príručnej batožiny patrí a čo naopak zostáva doma. V tomto článku vám ponúkame praktický prehľad toho, čo si so sebou môžete vziať, aby bolo vaše cestovanie pohodlné a bezstarostné.

Čakanie na odlet na letisku

Aké sú povolené hmotnosti a rozmery príručnej batožiny?

Každá letecká spoločnosť má svoje vlastné pravidlá týkajúce sa maximálnej povolenej hmotnosti a rozmerov príručnej batožiny. Preto je dôležité, aby ste si pred každým letom skontrolovali, aké obmedzenia má konkrétna spoločnosť, s ktorou letíte. Vo všeobecnosti však platí, že rozmery príručnej batožiny by mali byť približne 55 cm x 40 cm x 20 cm. Hmotnosť sa najčastejšie pohybuje medzi 7 a 10 kilogramami, no v niektorých prípadoch môže byť limit vyšší, najmä pri dlhších letoch.

Cestovná váha na kufor

Pri low-cost leteckých spoločnostiach, ako sú Ryanair či WizzAir, sú pravidlá týkajúce sa rozmerov prísnejšie a často si za väčšiu príručnú batožinu musíte priplatiť. Niektoré spoločnosti navyše povolia len jednu príručnú batožinu, zatiaľ čo iné umožňujú vziať si aj menšiu tašku alebo kabelku navyše. Aby ste sa vyhli dodatočným poplatkom alebo nutnosti odovzdať svoju príručnú batožinu do podpalubia, je dôležité rešpektovať rozmery a hmotnosť predpísanú leteckou spoločnosťou.

Ak často cestujete rôznymi spoločnosťami, odporúča sa investovať do príručnej batožiny s univerzálnymi rozmermi, ktoré vyhovujú väčšine leteckých spoločností. Tak budete mať istotu, že vaša batožina splní požiadavky, nech už cestujete kamkoľvek.

Čo v príručnej batožine byť nesmie?

Pri balení príručnej batožiny je potrebné dbať na to, aby ste do nej neumiestnili veci, ktoré sú zakázané v kabíne lietadla. Medzi takéto predmety patria ostré predmety, ako sú nože, nožnice alebo pilníky, ktoré môžu byť považované za nebezpečné. Zakázané sú tiež rôzne zbrane, vrátane tých replikovaných alebo v zmenšenej verzii, ako aj niektoré športové náčinie, ktoré by mohlo byť použité ako zbraň, napríklad bejzbalové pálky či golfové palice.

Ďalším obmedzením sú horľavé látky, ako sú zapaľovače s tekutinou, zápalky alebo spreje pod vysokým tlakom. Na letisku vám tieto veci môžu byť skonfiškované, takže je lepšie ich nechať doma. Ak máte so sebou elektronické zariadenia, ako notebooky, tablety alebo fotoaparáty, tie sú povolené, ale môžu byť predmetom dodatočnej kontroly na letisku. Je tiež dôležité, aby boli vaše elektronické zariadenia plne nabité, keďže bezpečnostné kontroly môžu žiadať, aby ste ich zapli.

Zakázané sú tiež tekutiny nad 100 ml, ktoré nie sú uložené v priesvitnom uzatvárateľnom vrecúšku. Toto pravidlo platí najmä pre tekutiny ako šampóny, sprchové gély alebo nápoje. Ak si so sebou vezmete väčšie množstvo tekutín, budú vám na letisku odobraté.

Ako je to s tekutinami v príručnej batožine?

Jedno z najprísnejšie regulovaných pravidiel pri príručnej batožine sa týka tekutín. Tekutiny, gély, pasty a aerosóly musia byť uložené v nádobách s maximálnym objemom 100 ml. Všetky tieto nádoby musia byť umiestnené v jednom priesvitnom, uzatvárateľnom vrecku s maximálnym objemom 1 liter. Každý cestujúci môže mať len jedno takéto vrecko, takže je potrebné si starostlivo premyslieť, čo si vezmete so sebou.

Cestovné balenie tekutín

Medzi tekutiny, ktoré patria do tohto obmedzenia, patria nielen kozmetické produkty ako šampóny, sprchové gély či krémy, ale aj nápoje, pasty na zuby a dokonca aj tekuté potraviny, ako sú džemy alebo med. Ak máte so sebou lieky v tekutej forme, môžete ich prepravovať aj nad rámec limitu, ale musia byť sprievodné dokumenty, ktoré dokazujú ich nevyhnutnosť.

Pokiaľ ide o detskú výživu, tá je povolená v množstvách, ktoré sú potrebné počas letu. Taktiež dojčiace matky môžu mať so sebou materské mlieko alebo umelé mlieko, opäť však v primeraných množstvách pre konkrétny let. Pokiaľ si nie ste istí, vždy je lepšie si informácie o tekutinách vopred overiť na stránkach leteckej spoločnosti alebo letiska.

Môžete si do príručnej batožiny zbaliť jedlo?

Áno, jedlo si môžete zabaliť do príručnej batožiny, avšak aj tu platia určité obmedzenia, najmä ak ide o tekuté alebo polotekuté potraviny. Napríklad jogurty, omáčky alebo polievky budú podliehať rovnakým pravidlám ako tekutiny, teda musia byť v nádobách s objemom do 100 ml a umiestnené v priesvitnom vrecku. Pevné potraviny, ako sú sendviče, ovocie, orechy alebo sušienky, si však môžete vziať bez problémov.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že niektoré krajiny majú prísne predpisy týkajúce sa dovozu určitých potravín, najmä čerstvých produktov, ako sú ovocie, zelenina alebo mliečne výrobky. Preto je vhodné si pred cestou overiť pravidlá týkajúce sa dovozu potravín do krajiny, kam cestujete.

Na dlhších letoch sú povolené aj rôzne snacky, ktoré si môžete vychutnať počas letu. Je to praktické najmä v prípade, že preferujete vlastné jedlo namiesto toho, ktoré vám ponúkne letecká spoločnosť. Ak máte potravinové alergie alebo špeciálne diétne potreby, môže byť dobrým nápadom zbaliť si vlastné jedlo, aby ste sa vyhli problémom.

Čo by v príručnej batožine chýbať nemalo?

Do príručnej batožiny je vhodné zbaliť si veci, ktoré budete potrebovať počas letu alebo po prílete. Medzi najdôležitejšie patria cestovné doklady, ako pas, letenka, víza (ak sú potrebné) a prípadné zdravotné doklady. Nezabudnite ani na finančné prostriedky, kreditné karty alebo iné formy platby, ktoré budete mať po ruke.

Cestovné doklady v príručnej batožine

Ďalšou nevyhnutnosťou sú elektronické zariadenia, ako mobilný telefón, notebook alebo tablet. Tieto zariadenia by mali byť nabité, aby ste ich mohli použiť počas letu alebo prejsť bezpečnostnými kontrolami. Slúchadlá, nabíjačky a powerbanky sú tiež užitočné doplnky, ktoré vám spríjemnia cestu.

Príručná batožina by mala obsahovať aj základné hygienické potreby, ako sú zubná kefka, pasta, vlhčené obrúsky či dezinfekčný gél. Ak máte pred sebou dlhší let, mali by ste zvážiť aj malú deku alebo krčný vankúš na zvýšenie pohodlia počas cesty.

Čo si zbaliť, nech cestujete kamkoľvek?

Nezávisle od toho, kam cestujete, by ste si mali do príručnej batožiny zbaliť základné veci, ktoré budete potrebovať počas letu a bezprostredne po ňom. Okrem cestovných dokladov a elektroniky nezabudnite na oblečenie, ktoré môžete potrebovať pri zmene počasia po prílete. Ľahká bunda alebo sveter sú ideálne, najmä ak cestujete z teplého do chladného podnebia alebo naopak.

Ak plánujete návštevu exotických destinácií, určite si pribaľte opaľovací krém, slnečné okuliare a klobúk. Ak cestujete do krajín, kde je bežné navštevovať chrámy či svätyne, mali by ste si so sebou vziať vhodné oblečenie, ktoré rešpektuje miestne kultúrne normy.

Príručná batožina

Čo si zbaliť na dlhé lety?

Pri dlhých letoch je dôležité zamerať sa na pohodlie. Krčný vankúš, maska na oči a štuple do uší vám pomôžu prežiť dlhé hodiny v lietadle a umožnia vám oddýchnuť si. Hydratácia je počas letu kľúčová, preto si nezabudnite zbaliť prázdnu fľašu na vodu, ktorú môžete naplniť po prechode bezpečnostnou kontrolou. Vlhčené obrúsky a hydratačný krém vám tiež pomôžu udržať pokožku sviežu a hydratovanú počas letu.

Ďalšou nevyhnutnosťou je jedlo alebo snacky, najmä ak viete, že jedlo ponúkané na palube vám nemusí vyhovovať. Ak máte pred sebou nočný let, zvážte oblečenie, ktoré vám umožní cítiť sa pohodlne, ako napríklad tepláky alebo legíny. V neposlednom rade si do príručnej batožiny zbaľte knihu, časopis alebo elektronické zariadenie s obľúbenými filmami či hudbou, aby ste sa počas letu nenudili.

S dôkladne naplánovanou a zabalenou príručnou batožinou bude váš let plynulejší a pohodlnejší, nech už cestujete kamkoľvek.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín