Čo treba zažiť a navštíviť počas výletu do Londýna?

Rady a tipy
24. septembra 2024

Plánujete výlet do Londýna? Mesto s bohatou históriou, ikonickými pamiatkami a rozmanitými kultúrnymi atrakciami láka milióny turistov z celého sveta. Londýn je jednou z najnavštevovanejších metropol na svete a jeho ponuka pre návštevníkov je naozaj pestrá. V tomto článku vám predstavíme, čo všetko sa oplatí vidieť a zažiť počas vášho výletu do tohto úžasného mesta.

Londýnska podzemná stanica s vežou Big Ben

Aká história Londýn formovala?

Londýn má za sebou bohatú históriu, ktorá formovala jeho súčasnú podobu. Založený bol už v roku 43 n.l. Rimanmi pod názvom Londinium. Jeho poloha pri rieke Temža ho predurčila na významné obchodné centrum a v priebehu storočí prežil mnoho zlomových udalostí.

Medzi najznámejšie patrí veľký požiar v roku 1666, známy ako „Londýn v plameňoch“. Tento požiar zničil veľkú časť mesta, no zároveň poskytol príležitosť na modernú prestavbu. Londýn tiež zohrával kľúčovú úlohu počas druhej svetovej vojny, keď bol pravidelne bombardovaný.

Historické budovy, ktoré pretrvali tieto udalosti, sú dnes jednými z najvyhľadávanejších pamiatok. K nim patrí napríklad Tower of London, ktorá bola kedysi kráľovským palácom, väzením a miestom popráv. Dnes v nej sídli zbierka korunovačných klenotov.

Prečo je Londýn pre turistov taký atraktívny?

Londýn ponúka niečo pre každého – od milovníkov histórie, umenia, športu, až po fanúšikov popkultúry a gastronómie. Výlet do Londýna sa často začína slávnymi miestami ako je Big Ben, Buckingham Palace alebo Westminster Abbey.

Jednou z najväčších výhod Londýna je jeho diverzita. Mesto je domovom ľudí z rôznych kultúr a to sa odráža nielen v jeho atmosfére, ale aj v kuchyni, umeleckých dielach a kultúrnych podujatiach. Návštevníci tu môžu nájsť rozmanité reštaurácie, festivaly a umelecké galérie, ktoré obohacujú ich zážitky.

Londýn je navyše prístupný vďaka veľkému počtu letísk, vrátane Heathrow a Gatwick, čo robí let do Londýna jednoduchým z mnohých krajín.

Aké zaujímavosti sa oplatí o Londýne vedieť?

Londýn je plný fascinujúcich zaujímavostí, ktoré ho robia jedinečným. Vedeli ste, že počet obyvateľov Londýna sa blíži k deviatim miliónom, čo z neho robí najväčšie mesto v Spojenom kráľovstve a jedno z najväčších v Európe? Táto obrovská metropola je nielen domovom pre ľudí z rôznych kútov sveta, ale je aj kultúrnym a ekonomickým centrom.

Londýn má tiež najstarší podzemný dopravný systém na svete. Londýnske metro, známe tiež ako "Tube", začalo svoju prevádzku už v roku 1863 a dodnes je jedným z najrozsiahlejších systémov hromadnej dopravy. S viac ako 270 stanicami je efektívnym spôsobom, ako sa po meste pohybovať, a zároveň láka milovníkov histórie a inžinierstva.

Zaujímavosťou je aj to, že Londýn je jedno z najzelenších miest na svete. Viac ako 40 % územia mesta tvoria parky a záhrady. Medzi najznámejšie zelené plochy patria Hyde Park, Regent's Park a Greenwich Park, kde si návštevníci môžu oddýchnuť, športovať alebo sa len tak prejsť.

Panoráma Londýna - Moderné mrakodrapy a historický Greenwich

Historicky je Londýn spojený s mnohými zlomovými udalosťami. Jednou z najvýznamnejších bol požiar v roku 1666, ktorý zničil veľkú časť mesta. Tento tragický incident, známy ako „Londýn v plameňoch“, však otvoril cestu k modernej prestavbe mesta. Okrem toho je Londýn aj mestom inovácií – v roku 1851 tu bol usporiadaný prvý svetový veľtrh, známy ako Veľká výstava.

Londýn je tiež domovom mnohých slávnych osobností a udalostí. Napríklad Charles Dickens, jeden z najväčších spisovateľov 19. storočia, čerpal inšpiráciu práve z tohto mesta pre svoje diela. Okrem literatúry Londýn ovplyvnil aj svet hudby, módy a umenia, pričom práve v tomto meste začínali také hviezdy ako The Beatles alebo David Bowie.

Napokon, Londýn je známy svojimi ikonickými stavbami a miestami, ktoré priťahujú milióny turistov. Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace a Tower of London patria medzi najznámejšie symboly mesta. Tieto pamiatky nielenže rozprávajú príbehy z minulosti, ale aj pripomínajú, ako sa mesto vyvíjalo a stalo sa tým, čím je dnes – jedným z najvýznamnejších miest na svete.

Kedy je ideálny čas na návštevu Londýna?

Londýn je mestom, ktoré možno navštíviť celoročne, no počasie v Londýne môže byť nepredvídateľné. V zime môže byť chladno a sychravo, no aj v tomto období má svoje čaro, najmä vďaka vianočným trhom a svetelným výzdobám.

Jar a leto sú populárnymi obdobiami na návštevu, keďže parky sú plné kvetov a mestské festivaly vrcholia. Ideálny čas na návštevu Londýna je preto jar (apríl a máj) alebo začiatok jesene (september), keď sú davy turistov menšie a počasie je príjemné.

Ktoré pamiatky sú v Londýne povinnou zastávkou?

Londýn je plný ikonických pamiatok, ktoré by mal navštíviť každý turista. Mnohé z nich sú symbolmi britskej histórie a kultúry a zároveň neoddeliteľnou súčasťou identity mesta. Tu je zoznam tých, ktoré sú pri návšteve Londýna povinnou zastávkou:

Big Ben a Houses of Parliament

Jednou z najznámejších budov v Londýne je nepochybne Big Ben, ikonická hodinová veža, ktorá je súčasťou Houses of Parliament. Aj keď sa názov "Big Ben" oficiálne vzťahuje na samotný zvon, väčšina ľudí používa tento názov na označenie celej veže. Táto budova sa nachádza na brehu rieky Temža a je skutočným symbolom mesta. Návšteva tejto oblasti ponúka krásne výhľady a možnosť preskúmať historické miesto, kde sa odohrávajú dôležité politické rozhodnutia Spojeného kráľovstva.

Big Ben a Houses of Parliament

Buckingham Palace

Buckingham Palace je oficiálnou rezidenciou britskej kráľovskej rodiny a jedným z najznámejších kráľovských palácov na svete. Pre turistov je veľkým zážitkom sledovať výmenu stráží, ktorá sa koná pred palácom každý deň počas letných mesiacov a v iných obdobiach podľa harmonogramu. Palác je čiastočne prístupný verejnosti – v určitých mesiacoch roka si môžete prezrieť jeho vybrané interiéry a obdivovať bohatstvo kráľovskej rodiny.

Tower of London

Ďalšou nevyhnutnou zastávkou je Tower of London, historická pevnosť, ktorá má za sebou tisícročnú minulosť. Slúžila ako kráľovská rezidencia, väzenie, miesto popráv, a dnes tu nájdete korunovačné klenoty, ktoré predstavujú obrovské bohatstvo a moc britského monarchu. Prechádzka po tomto ikonickom mieste je nezabudnuteľným zážitkom, ktorý vás prenesie do čias temnej a zároveň fascinujúcej histórie Londýna.

London Eye

Moderným symbolom mesta je nepochybne London Eye, obrovské ruské koleso, ktoré sa nachádza na južnom brehu rieky Temža. Z London Eye sa vám naskytne panoramatický výhľad na celé mesto. Je to ideálne miesto na obdivovanie všetkých významných pamiatok Londýna z výšky. Toto obrie koleso sa stalo populárnym turistickým cieľom od jeho otvorenia pri príležitosti prelomu tisícročí a je to miesto, ktoré rozhodne stojí za návštevu.

Tower Bridge

Jeden z najikonickejších mostov na svete, Tower Bridge, spája obe strany Temže a je nielen technickým divom svojej doby, ale aj nádherným príkladom viktoriánskej architektúry. Jeho zdvíhacie časti sú dodnes funkčné a most pravidelne zdvíha, aby umožnil prechod lodí po rieke. Návštevníci môžu navštíviť aj jeho interiéry a vychutnať si výhľad z prechodu vysoko nad Temžou.

Tower Bridge v Londýne

The Shard

Pre moderných návštevníkov je neoddeliteľnou súčasťou výletu aj The Shard, najvyššia budova v Londýne a jedna z najvyšších v Európe. Tento moderný mrakodrap ponúka na svojom vyhliadkovom poschodí panoramatický výhľad na celé mesto, a je tak atraktívnym miestom pre tých, ktorí chcú vidieť Londýn z výšky.

Každá z týchto pamiatok rozpráva svoj vlastný príbeh o minulosti, kultúre a identite mesta, a preto je návšteva týchto miest neoddeliteľnou súčasťou každého výletu do Londýna.

Aké ďalšie zaujímavé miesta v Londýne navštíviť?

Okrem tradičných turistických atrakcií ponúka Londýn aj mnoho menej známych, no rovnako fascinujúcich miest, ktoré stoja za návštevu. Jedným z takýchto miest je Camden Market, známy svojou rôznorodosťou. Tento trh je plný jedla, módy a umenia, a návštevníci tu nájdu všetko od vintage kúskov až po moderné dizajny. Camden je skutočným stredobodom alternatívnej kultúry, a preto ho často vyhľadávajú tí, ktorí hľadajú niečo originálne a jedinečné.

Camden Market

Ďalšou atraktívnou oblasťou je Notting Hill, farebná štvrť, ktorú preslávil rovnomenný film. Každoročne sa tu koná svetoznámy Notting Hill Carnival, jeden z najväčších pouličných festivalov v Európe, kde si môžete užiť karibskú hudbu, tanec a farebné sprievody. Táto oblasť je zároveň ideálnym miestom na prechádzky medzi pestrofarebnými domami, obchodíkmi a kaviarňami.

Notting Hill s pestrofarebnými domami

Pre fanúšikov čarodejníckeho sveta je nevyhnutnosťou návšteva
Harry Potter London Tour v Warner Bros Studios, kde sa môžu ponoriť do magickej atmosféry filmov o Harrym Potterovi. Môžete tu vidieť originálne kulisy, rekvizity a kostýmy, ktoré sa použili pri natáčaní, a získať tak jedinečný pohľad do zákulisia tohto kultového filmového sveta.

Ďalším miestom, ktoré by ste nemali vynechať, je Covent Garden. Táto oblasť je plná obchodov, reštaurácií a pouličných umelcov, ktorí pridávajú na jej jedinečnej atmosfére. Je to ideálne miesto na popoludňajšiu prechádzku, kde si môžete vychutnať dobré jedlo, kávu alebo pozorovať miestnych umelcov v akcii. Covent Garden je jedným z tých miest, kde sa spája história s moderným životom, a ponúka tak pestré zážitky pre každého návštevníka.

Covent Garden

Aké jedlo v Londýne ochutnať?

Londýn je skutočnou kulinárskou metropolou, kde môžete ochutnať jedlá z takmer každej časti sveta. Avšak, ak chcete zažiť pravú britskú kuchyňu, niektoré tradičné pokrmy by ste určite nemali vynechať. Jedným z najznámejších jedál je Fish and Chips, teda vyprážaná ryba podávaná s hranolkami, ktorá patrí medzi klasiku britskej gastronómie a je obľúbená medzi turistami aj miestnymi.

Ďalším jedlom, ktoré by ste mali ochutnať, je Full English Breakfast. Ide o vydatné raňajky pozostávajúce z vajec, slaniny, klobás, pečených fazuliek a toastu, ktoré vám poskytnú dostatok energie na objavovanie mesta. Tieto raňajky sú populárne nielen v Londýne, ale po celej krajine, a ponúkajú skvelú kombináciu chutí.

Pre milovníkov jemnejšieho jedla je skvelým zážitkom tradičný Afternoon Tea. Tento čajový rituál zahŕňa výber sendvičov, koláčikov a malých zákuskov, ktoré sú podávané spolu s jemným čajom. Afternoon Tea je symbolom britskej elegancie a kultúry a ide o perfektný spôsob, ako si oddýchnuť počas rušného dňa v Londýne.

Okrem tradičných britských jedál ponúka Londýn aj obrovskú rozmanitosť medzinárodných reštaurácií. Nájdete tu všetko od autentických indických curry jedál až po talianske pasty. Londýnska gastronómia odráža multikultúrny charakter mesta, takže kdekoľvek sa rozhodnete najesť, vždy nájdete niečo výnimočné a chutné.

Čo ponúka Londýn športovým fanúšikom?

Londýn je domovom niekoľkých významných športových klubov a podujatí. Fanúšikovia futbalu si môžu užiť zápas jedného z najväčších anglických klubov, ako je Arsenal Londýn, Chelsea alebo Tottenham Hotspur.

Ak preferujete tenis, môžete navštíviť Wimbledon, najprestížnejší tenisový turnaj na svete, ktorý sa koná každé leto. Londýn tiež hostí významné atletické podujatia, ako je Londýnsky maratón, ktorý priťahuje bežcov z celého sveta.

Wembley futbalový štadión

Aké praktické informácie je dôležité pred cestou do Londýna vedieť?

Pred cestou do Londýna je dobré si naplánovať, kde sa ubytujete a ako sa budete po meste pohybovať. Ubytovanie v Londýne môže byť drahé, no existujú rôzne možnosti – od luxusných hotelov po dostupnejšie hostely a Airbnb.

Na prepravu po meste je najlepší spôsob využívať Londýnske metro alebo autobusy. Oboje sú efektívne a pokrývajú celé mesto. Pre návštevníkov je praktické zakúpiť si Oyster card, ktorá poskytuje lacnejšie cestovanie verejnou dopravou.

Časové pásmo Londýna je GMT+0 alebo GMT+1 počas letného času. Pokiaľ ide o počasie, nezabudnite si zobrať dáždnik – Londýn je známy svojimi nečakanými prehánkami.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín