Ekologické cestovanie: Ako minimalizovať svoj ekologický odtlačok počas dovolenky

Rady a tipy
09. mája 2024

Cestovanie neodmysliteľne prispieva k celosvetovej uhlíkovej stope. Vzhľadom na neustále rastúce globálne obavy z klimatických zmien je nevyhnutné riešiť uhlíkovú stopu, ktorú cestujúci zanechávajú. Od emisií spôsobených letmi až po jednoduché denné dochádzanie do práce autom, každý pohyb má svoj vplyv na životné prostredie. Avšak, existuje niekoľko spôsobov ako môžeme znížiť negatívny dopad našich ciest na planétu. Prinášame vám niekoľko tipov, ako cestovať zodpovednejšie.

1. Preferujte menej znečisťujúce dopravné prostriedky

Vlaky a autobusy: Voľba verejnej dopravy namiesto osobného auta môže výrazne znížiť vašu uhlíkovú stopu, najmä ak ide o elektricky poháňané vlaky.

Bicykle a chôdza: Pre krátke vzdialenosti sú bicykle alebo chôdza ideálnymi riešeniami, ktoré nevytvárajú žiadne priame emisie.

Zdieľané jazdy: Využitie spoločného/zdieľaného cestovania môže znížiť počet áut na cestách, a tým aj emisie.

2. Zvážte možnosti leteckej dopravy

Menej letov: Letecká doprava je jedným z najväčších zdrojov emisií v doprave. Zvážte obmedzenie počtu vašich letov do blízkych destinácií a hľadajte alternatívne spôsoby cestovania, napríklad autobusom alebo autom.

Priame lety: Ak cestujete lietadlom, jedným zo spôsobov ako môžete znížiť emisie, je rezervácia letu bez medzipristátia. Priame lety vyžadujú menej paliva ako trasy s viacerými úsekmi. Lietadlá uvoľňujú najviac uhlíka počas vzletu a pristátia, takže je lepšie si rezervovať jeden dlhší let ako viac kratších letov.

3. Podporujte zelenú politiku a infraštruktúru

Angažovanosť: Zapojte sa do miestnych alebo národných iniciatív zameraných na zlepšenie a rozvoj zelenej dopravnej infraštruktúry, ako sú cyklotrasy alebo elektrické nabíjacie stanice.

Buďte príkladom: Ak budete príkladom v oblasti zodpovedného cestovania, môžete ovplyvniť aj ostatných, čím prispejete k širšiemu prijatiu environmentálne udržateľných praktík.

4. Zbaľte sa naľahko

Príručná batožina: Čím je vaša batožina ťažšia, tým viac paliva spotrebuje jej preprava lietadlom, autobusom, autom alebo vlakom. Ak je to možné, siahnite po ruksaku alebo menšom kufri. Nebaľte zbytočne veľa vecí. Prečítajte si článok o tom, ako má cestovanie s príručnou batožinou veľa výhod tu.

5. Neplytvajte

Jedzte múdro: Výroba potravín je zodpovedná za zhruba jednu štvrtinu svetových emisií. Radšej si naložte alebo objednajte menšiu porciu, i keď všetky tie jedlá môžu byť lákavé, hlavne ak máte all inclusive dovolenku. Toto nespotrebované jedlo sa vyhadzuje a vytvára škodlivé emisie metánu, keď hnije na skládke.

Podporte miestnych: Dobrou alternatívou je jesť na trhoch a jesť miestne jedlá, podporíte tak miestnu ekonomiku. Takéto reštaurácie alebo bistrá vám dokonca ušetria peniaze. Jesť miestnu kuchyňu vám tiež dáva šancu zažiť autentické chute.


Tieto kroky môžu znížiť vašu uhlíkovú stopu počas cestovania a prispieť k ochrane našej planéty pre budúce generácie. Každý krok smerom k udržateľnosti sa počíta, a preto je dôležité, aby sme sa stali aktívnymi účastníkmi na tejto zmene.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín