Je bezpečné cestovať do Turecka?

01. februára 2024

Turecko, krajina nachádzajúca sa na rozhraní dvoch kontinentov, Európy a Ázie, je obľúbenou destináciou pre turistov vďaka svojej blízkej polohe, len pár hodín cesty lietadlom, bohatej histórii, kultúre a nádherným prírodným scenériám. Avšak, tak ako v každej krajine, aj tu je dôležité myslieť na osobnú bezpečnosť. Vzhľadom na prebiehajúcu situáciu v Izraeli môžu mať mnohí pochybnosti a obavy cestovať do okolitých krajín. Turecko nebolo zasiahnuté konfliktom, takže nemusíte mať obavy. Samozrejme treba dodržiavať pravidlá a dbať na vlastnú bezpečnosť, tak ako aj v iných krajinách. 

Kriminalita

Väčšie mestá ako Istanbul a Ankara, podobne ako iné veľké mestá na svete, majú určitú úroveň kriminality, ako sú drobné krádeže. Cestovatelia by mali byť opatrní, obzvlášť v rušných turistických oblastiach a pri používaní verejnej dopravy. Odporúča sa nosiť dôležité veci na bezpečných miestach a vyhýbať sa zbytočnému vystavovaniu cenností.

Politická a sociálna situácia

Turecko zažilo v posledných rokoch politické napätie, vrátane pokusu o prevrat v roku 2016. Aj keď sa situácia stabilizovala, je dôležité byť obozretný a vyhýbať sa miestam s veľkými politickými zhromaždeniami alebo protestmi.

Kultúrne a náboženské rozdiely

Turecko je prevažne moslimská krajina, a preto je dôležité rešpektovať miestne zvyky a tradície, najmä počas náboženských sviatkov ako je Ramadán. Oblečenie by malo byť primerané, najmä pri návšteve náboženských miest.

Víza a cestovný pas

Pri ceste do Turecka potrebujete platný cestovný pas s platnosťou minimálne o 150 dní dlhšie, než je dátum vstupu na územie Turecka. Čo sa týka detí, musia mať pri vstupe do krajiny platný cestovný pas. V prípade, že dieťa necestuje s rodičom, treba mať notársky overený súhlas rodiča v anglickom jazyku. Do Turecka si nemusíte vybavovať víza, ak cesty do Turecka nepresiahnu 90 dní pobytu v rámci 180 dní. Ak pobyt presiahne 90 dní, treba sa prihlásiť na policajnom oddelení podľa svojho miesta pobytu. 

Zdravotná starostlivosť

V Turecku je dostupná kvalitná zdravotná starostlivosť, najmä vo veľkých mestách. Nezanedbajte cestovné zdravotné poistenie, aby ste mali pokryté náklady v prípade potreby. Ak sa jedná o zdravotné opatrenia a profylaxiu pred cestou do Turecka, nie je vyžadované žiadne očkovanie. Nie je na škodu mať očkovanie proti tetanu a hepatitíde A a B, zíde sa vám to v každej krajine. V Turecku sa neodporúča piť voda z vodovodného kohútika, ak sa chcete vyhnúť tráviacim ťažkostiam. Samozrejme nie je pravidlo, že sa nemôže piť, ale pre vlastnú bezpečnosť a istotu sa odporúča kupovať balená voda.

Čo je možné doviezť a vyviezť z Turecka?

Podľa Ministerstva zahraničných vecí je možné do Turecka doviezť predmety bez cla:

  •         200 ks cigariet (ďalších 400 ks je možné kúpiť v „Duty Free“ zóne)
  •         1 liter alkoholu s objemom alkoholu nad 22 %
  •         2 litre alkoholu alebo alkoholických nápojov pod 22 % obj. alkoholu
  •         600 ml toaletnej vody
  •         lieky a liečivá pre osobnú potrebu

V prípade vývozu z Turecka je zakázané vyvážať starožitné predmety pochádzajúce z Turecka. Možné je vyviezť tovar do hodnoty 430 € na osobu, resp. 150 € na dieťa do 15 rokov.       

Cestovné odporúčania

  • Informujte sa pred cestou do Turecka o aktuálnej situácii a sledujte varovania ministerstva zahraničných vecí.
  • Vyhnite sa veľkým davom a demonštráciám.
  • Noste peniaze a cennosti na bezpečných miestach.
  • Pozor na podvody! Buďte ostražití voči podvodom, najmä v turistických oblastiach.
  • V prípade núdze sa obráťte na svoju ambasádu v Ankare, ktorú môžete kontaktovať na telefónnom čísle +90 3124675075 alebo mailom emb.ankara@mzv.sk

Turecko je fascinujúcou destináciou, ktorá ponúka bohatý mix kultúry, histórie a nádherných prírodných scenérií. S primeranými bezpečnostnými opatreniami si môžu cestovatelia svoju návštevu v Turecku naplno užiť. Dôležité je byť informovaný o aktuálnej situácii, rešpektovať miestne zvyky a tradície a mať zdravý rozum.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín