Objavte novú destináciu: Bulharsko

Objavte novú destináciu
13. júna 2024

Bulharsko, obmývané Čiernym morom, ponúka rôznorodosť nielen kultúrnu, ale aj prírodnú. Krajina sa rozprestiera od pobrežia cez malebné údolia, až po drsné hrebene Balkánskych hôr. Základy tohto národa formovali staroveké civilizácie Trákov aj Rimanov, vďaka čomu dnes celý svet obdivuje ich zachované historické dedičstvo. Či už vyhľadávate živelnú kultúru, umenie, turistické dobrodružstvá, plážový oddych, alebo vás zaujímajú chute Balkánskeho polostrova, Bulharsko všetky vaše očakávania.

Bohatá história a kultúrne dedičstvo

Bulharsko patrí k jedným z mála krajín s veľmi dobre zachovanými pozostatkami dávnych civilizácií. V antickom meste Nesebar, ktoré bolo osídlené ešte v 19. storočí, nájdeme nielen trácke, ale aj byzantské a turecké pamiatky. Nesebar sa totiž rozvíjal po stovky rokov od staroveku až po novovek, čím sa stal obľúbenou turistickou destináciou, ktorá umožňuje obdivovať nielen rímske ruiny, ale aj byzantské kostoly na jednom mieste. Medzi vzácne antické dedičstvo patrí aj kompletne zachovaná Trácka hrobka v Kazanlaku, s rozsiahlymi nástennými maľbami, a tehlovou stavbou.

Významnou stavbou je aj Rilský kláštor, ukrytý uprostred strmých hôr. Jedinečné posvätné miesto sa budovalo od 10. storočia až do druhej polovice 19. storočia, vďaka čomu sa na jednotlivých budovách odráža niekoľko architektonických štýlov, a majstrovstvo dobového stavebníctva. Už od svojho vzniku bol kláštor podporovaný a uznávaný panovníkmi, čím sa stal centrom bulharskej viery a náboženstva. Masívny komplex budov zdobenými prepracovanými freskami so žiarivými farbami, rozprávajúcimi o živote svätých, predstavuje to najlepšie z byzantského umenia.

Divoká krajina

Rôznorodosť územia je rajom pre aktivity v prírode, ponúkajúc príležitosť pre každého nadšenca. Od lyžovania na horách, horolezectva, cez turistiku uprostred národných parkov, až po vodné športy, Bulharsko ponúka nespočetné možnosti trávenia voľného času.

Počas letných mesiacov sa pozornosť turistov, ale aj domácich, prirodzene upriamuje na more, a oddych na plážach. Lákadlom sú pieskové pláže a plytké vody Albena, ideálne pre rodiny, ale aj staré prímorské mestečko Sozopol s tradičnými drevenými domčekmi, s autentickou atmosférou. Zlaté piesky Varny zasa vynikajú okolím – jemné pieskové pobrežie totiž lemuje prirodzená zeleň. Unikátny plážový zážitok nájdete aj v Pomorí, ponúkajúce terapeutické bahenné kúpele, či wellness priamo na pláži.

Bulharsko je taktiež známe termálnymi kúpeľmi uprostred prírody, kde si návštevníci môžu vychutnať liečivé vody bohaté na minerály. Medzi ne patria pramene Hisarya, ktorých história siaha až k rímskym kúpeľom, ale aj kúpele Sandanski obklopené unikátnymi horami.

Horúca krv 

Zásadnou súčasťou charakteru Bulharov, je ich prívetivosť. Práve priateľské prijatie návštevníkov buduje výnimočný ráz Balkánu, ukazujúc tak tradičnú kultúru, a vzájomnosť. Počas roka sa v celej krajine organizujú najrôznejšie udalosti, odkazujúce na folklórne zvyky. V zime je to Festival Kukeri, porovnateľný so slovenskými fašiangami, ktorým vítajú jar, a leto začínajú Festivalom ruží, oslavujúci tisícročia trvajúcu tradíciu pestovania ruží. Bulharsko je známe práve výrobou produktov z ruží, pričom samotný festival plný rituálov sa odohráva v Kazanlaku, v Údolí ruží. Ducha Bulharov reprezentuje Ľudový festival, predvádzajúci hudbu a umenie, ale aj rôznorodosť zvykov v regiónoch, zachovávajúc tak tradície pre budúce generácie.

Sofia, srdce Bulharska

Legendárnu nespútanosť Balkánu však nájdete aj v jeho mestách. Hlavné mesto, Sofia, je počas dňa rušnou metropolou plnou umeleckých skvostov, architektúry, a multikulturalizmu. V noci sa v nej však prebúdza vibrujúci nočný život v baroch, a reštauráciách s najrôznejšími chuťami. Okrem známych múzeí, nevynechajte návštevu Chrámu Alexandra Nevského. Majestátna stavba s pozlátenými kupolami, a bohatou výzdobou so sakrálnymi freskami, mozaikami a sochami, nesie vplyv ruskej architektúry. Nielen interiér tak odkazuje na silné zastúpenie viery v živote Bulharov. Dôležitým turistickým bodom je aj staroveký archeologický komplex Serdica, či antický Chrám sv. Juraja, s tradičným rotundovým tvarom.

Za zmienku stojí aj Archeologické múzeum Varny, ktoré zhromažďuje grécke, trácke, a rímske dedičstvo, či Veliko Tarnovo. V meste uprostred hôr sa nachádza stredoveké opevnenie, a zároveň je centrom remesiel zameraných na ručne vyrábané textílie, keramiku a rezbárske produkty. Dominantou pobrežia Čierneho mora je mesto Burgas, predstavujúce spojenie prírodnej rekreácie, a spoločenského života. Či už sa rozhodnete navštíviť Štátnu operu (postavenú v povojnovom modernom štýle), Archeologické múzeum, alebo stráviť dovolenku v rezorte, Burgas je rozhodne destináciou na oddych, aj objavovanie.

Chute Balkánu

Bulharská kuchyňa je známa najrôznejšími jedlami, ktoré sú plné zaujímavých chutí korení a bylín. Prímorské destinácie sa už tradične orientujú na morské plody, či rôzne rybie pokrmy, zatiaľ čo v mestách bližšie k vnútrozemiu nájdeme aj grilované mäso či zeleninu na viacero spôsobov. Bulharsko však spája dôraz na čerstvosť surovín, a sezónnosť. V celej krajine nájdete známe mliečne výrobky ako biely balkánsky syr alebo studenú jogurtovú polievku tarator. Medzi tradičné špeciality patria aj pečivá, populárna je banitsa – krehké vrstvené filo cesto plnené syrom, a niekde aj špenátom či tekvicou. Obľúbené medzi polievkami sú tie so strukovinami, alebo Kapama, vývar s kapustovými listami plnenými ryžou a mäsom. Neoddeliteľnou súčasťou kuchyne sú aj dezerty, ako ikonická baklava, či pražené cesto nasiaknuté sirupom – Tulumbi. Ochutnať môžete aj alkoholický nápoj Rakia, vyrábaný z ovocia.

Spoznať Bulharsko, jej výnimočné pamiatky, zvyky a chute môžete aj s CK DAKA. Ako cenovo dostupná destinácia, má potenciál stať sa dovolenkou, na ktorú nikdy nezabudnete. Pokojné pieskových pláže, aktívny oddych na horách či prechádzky starodávnymi mestami, alebo spoločenské vyžitie, rozhodne stoja za návštevu. Objaviť to najlepšie z krás tohto balkánskeho pokladu môžete na zájazdoch tu.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín