Objavte novú destináciu: Istanbul

Objavte novú destináciu
15. februára 2024

Istanbul stojí na rozhraní dvoch kontinentov a každodenne priťahuje pozornosť svojou rozmanitosťou. Tento turecký klenot je domovom pre viac ako 15 miliónov ľudí a jeho ulice sú živým príkladom mixu kultúr, tradícií a gastronómie. Napriek tomu, že je Istanbul známy svojimi turistickými lákadlami ako Hagia Sofia alebo Modrá mešita, skutočné čaro sa skrýva v každodennom živote miestnych obyvateľov a zákutiach mesta.

Poloha

Istanbul je jedinečné mesto rozprestierajúce sa na dvoch kontinentoch: v Európe a v Ázii, ktoré sú oddelené Bosporským prielivom. Mesto leží na severozápadnom okraji Turecka a hrá kľúčovú úlohu v histórii, vzhľadom na svoju strategickú polohu na križovatke medzi východom a západom. Bosporský prieliv nielen fyzicky delí mesto na dve časti, ale tiež spája Marmarské a Čierne more.

Letiská v Istanbule

V Istanbule sa nachádzajú dve hlavné medzinárodné letiská: Letisko Istanbul (IST) a Letisko Sabiha Gökçen (SAW). Letisko Istanbul sa nachádza na európskej strane mesta v oblasti Arnavutköy. Je to jedno z najrušnejších letísk v Európe, ktoré v roku 2023 obslúžilo viac ako 78 miliónov cestujúcich​​. Letisko Sabiha Gökçen, ktoré sa nachádza na ázijskej strane v Pendiku, slúži hlavne nízkonákladovým leteckým spoločnostiam.

Víza a doklady

Pri ceste do Turecka potrebujete platný cestovný pas s platnosťou minimálne o 150 dní dlhšie, než je váš dátum vstupu na územie Turecka. Čo sa týka detí, musia mať pri vstupe do krajiny platný cestovný pas. V prípade, že dieťa necestuje s rodičom, rodič musí zabezpečiť notársky overený súhlas na vycestovanie maloletého dieťaťa do zahraničia v anglickom jazyku. Do Turecka si nemusíte vybavovať víza, ak cesty do Turecka nepresiahnu 90 dní pobytu v rámci 180 dní. Ak pobyt presiahne 90 dní, treba sa prihlásiť na policajnom oddelení podľa svojho miesta pobytu. 

Mena a platby

V Istanbule, ako aj v celom Turecku, sa platí tureckou lírou (TRY). Je to oficiálna mena Turecka. Okrem hotovosti je možné použiť aj bežné medzinárodné platobné karty ako Visa, MasterCard alebo American Express, najmä v obchodoch, reštauráciách a hoteloch v Istanbule. Je však dobré mať pri sebe aj hotovosť, najmä ak plánujete návštevu menších trhov, obchodov alebo vzdialenejších oblastí, kde nemusí byť možné platobné karty použiť.

Aktuálny kurz voči euru je momentálne 1 EUR = 33,077 TRY (13.02.2024).

Počasie

Počasie v Istanbule sa počas roka mení, pričom každý mesiac ponúka odlišné podmienky. Mesto zažíva teplé letá a chladnejšie zimy.

Zima (december – február) je v Istanbule mierne chladná, pričom priemerné teploty sa pohybujú okolo 6°C až 10°C. Február je pomerne chladný mesiac s priemernými teplotami okolo 6,5°C, minimálnymi teplotami okolo 3,5°C a maximálnymi okolo 10°C​​.

Jar (marec – máj) je miernejšia, s teplotami, ktoré sa v marci pohybujú v priemere okolo 9°C a v máji okolo 18°C. Máj je obzvlášť príjemný s priemernými teplotami okolo 18°C, minimálnymi okolo 14°C a maximálnymi okolo 22°C​​.

Leto (jún – august) je teplé až horúce, s júlom ako najteplejším mesiacom, kedy priemerné teploty dosahujú okolo 25,5°C. V júli minimálne teploty zvyčajne klesajú na 21°C a maximálne môžu dosiahnuť okolo 30°C​​.

Jeseň (september – november) prináša ochladenie, pričom teploty v septembri ešte môžu byť pomerne teplé, ale v novembri už klesajú.

Najlepšie obdobia na návštevu Istanbulu je jar (máj a jún) a jeseň (september a október), keď sú teploty príjemné, pohybujú sa medzi 20°C a 26°C, a môžete sa vyhnúť extrémnemu letnému teplu, ktoré môže dosiahnuť až 35°C​​.

Vždy je dobré zvážiť aj zrážky a slnečné hodiny, ktoré sa líšia v závislosti od mesiaca. Napríklad, august je najsuchší mesiac, zatiaľ čo december je najdaždivejší​​. 

TOP pamiatky a atrakcie, ktoré musíte navštíviť

Hagia Sofia

Hagia Sofia je jednou z najvýznamnejších a najimpozantnejších stavieb nielen v Istanbule. Táto architektonická perla je považovaná za majstrovské dielo byzantskej architektúry a je známa svojou nádhernou kupolou. Pôvodne bola postavená ako kresťanský chrám a bola venovaná Božej múdrosti, odtiaľ pochádza jej meno "Hagia Sofia", čo v gréčtine znamená "Svätá múdrosť". Počas svojej dlhej histórie slúžila ako katedrála, mešita, múzeum, no v roku 2020 ju však opäť preklasifikovali na mešitu. Pri vstupe do mešity je potrebné dodržiavať pravidlá, ženy musia byť zahalené a každý návštevník je povinný si vyzuť topánky.

Modrá mešita

Modrá mešita, známa aj ako Mešita sultána Ahmeda I., je skvostom istanbulskej architektúry, ktorá sa pýši nielen svojou majestátnosťou, ale aj nádhernou modrou výzdobou, ktorá jej dala meno. Bola postavená v rokoch 1609 až 1616 za vlády sultána Ahmeda I.. Vnútro mešity je vykladané viac ako 20 000 ručne maľovaných keramických dlaždíc v odtieňoch modrej, zelenej a červenej farby a osvetlené stovkami vitráží, ktoré priestoru dodávajú pokojnú atmosféru. Jej šesť minaretov je neobvyklým architektonickým rysom, ktorý ju odlišuje od väčšiny ostatných mešít, ktoré majú zvyčajne jeden, dva alebo štyri minarety.

Palác Topkapi

Palác Topkapi, postavený v 15. storočí, slúžil viac ako štyri storočia ako hlavné sídlo a administratívne centrum Osmanskej ríše. Jeho meno, ktoré v turečtine znamená "Delová brána", pochádza od neďalekej brány, ktorá bola kedysi súčasťou byzantských hradných múrov. Jednou z najpozoruhodnejších častí paláca je Hárem, ktorý bol osobným obytným priestorom sultána, jeho rodiny a konkubín. Architektúra a dekorácie Háremu sú ukážkou osmanského luxusu a estetiky. V paláci Topkapi sa tiež nachádzajú posvätné relikvie – Mojžišova palica, Dávidov meč, zvitky patriace Jánovi Krstiteľovi a Mohamedov odtlačok nohy.

Grand Bazaar

Grand Bazaar v Istanbule je jeden z najväčších a najstarších krytých trhov na svete. Nachádza sa v historickom centre Istanbulu v oblasti zvanej Fatih a je domovom pre viac ako 4 000 obchodov rozprestierajúcich sa na rozsiahlej sieti uličiek. Trh je známy predajom širokej škály tovaru vrátane šperkov, keramiky, koženého tovaru, odevov, korenia a mnohých ďalších tradičných tureckých produktov. Dve hlavné ulice, pokryté strechami a zdobené krásnymi svetlami a dekoráciami, krížia celý trh a sú domovom niektorých z najprestížnejších obchodov. Návšteva Grand Bazaar je pre mnohých turistov hlavnou atrakciou počas ich pobytu v Istanbule nielen kvôli nákupným možnostiam, ale aj kvôli jedinečnej atmosfére.

Plavba po Bospore

Plavba Bosporom, úžinou, ktorá rozdeľuje európsku a ázijskú časť Turecka a spája Marmarské more s Čiernym morom, je jedným z nezabudnuteľných zážitkov, ktoré Istanbul ponúka. Táto úžina nie je len dôležitou vodnou cestou pre medzinárodnú námornú dopravu, ale tiež poskytuje nádherné výhľady na paláce, starobylé pevnosti, nádherné mešity a moderné rezidencie. Pri plavbe môžete vidieť mnoho významných pamiatok ako Palác Dolmabahçe, pevnosť Rumeli, obytné štvrti a mnoho mostov spájajúcich dve strany mesta, vrátane slávneho Bosporského mostu.

Cisterna Bazilika

Cisterna Bazilika, známa tiež ako podzemná cisterna alebo podzemný palác, je jednou z najvýznamnejších historických stavieb v Istanbule. Tento podzemný vodný rezervoár bol postavený v 6. storočí a slúžil na zásobovanie mesta vodou. Cisterna má rozlohu približne 140 x 70 metrov a dokáže pojať až 80 000 kubických metrov vody. Je podopretá 336 stĺpmi, ktoré sú rozmiestnené v 12 radoch po 28 stĺpoch. Tieto stĺpy sú zdobené rôznymi korintskými a dórskymi hlavicami a dodávajú miestu jedinečnú atmosféru. Dve z hlavíc stĺpov sú zdobené vyrezávanými hlavami Medúzy, ktoré sú jedným z najpozoruhodnejších prvkov Cisterny. Dnes je prístupná verejnosti a ponúka návštevníkom obdivovať túto starovekú inžiniersku prácu.

Galata Kulesi

Galatská veža je stredoveká kamenná veža, pôvodne postavená v roku 1348 ako súčasť obranného systému. Veža má výšku približne 67 metrov a je možné ju vidieť z mnohých miest mesta. V priebehu storočí bola Galata Kulesi využívaná pre rôzne účely, vrátane veže pre pozorovanie požiarov na varovanie obyvateľov, ktoré boli v drevenom meste Istanbul časté. Dnes je Galatská veža prístupná verejnosti a ponúka jedinečný panoramatický výhľad na Istanbul, Zlatý roh, Bospor a Marmarské more.

Palác Dolmabahçe

Postavený bol v 19. storočí a je symbolom nádhernej osmanskej architektúry a bohatstva. Palác sa nachádza na európskom brehu Bosporu a slúžil ako hlavné administratívne centrum Osmanskej ríše od roku 1856 do zániku monarchie v roku 1922. Rozprestiera sa na ploche 45 000 m² a má celkovo 285 izieb, 46 hál, 6 tureckých kúpeľov (hamamov) a 68 toaliet. Jednou z najvýraznejších častí paláca je krištáľový salón s obrovským krištáľovým lustrom, ktorý váži 4,5 tony a je považovaný za jeden z najväčších v Európe. Dnes je otvorený pre verejnosť ako múzeum, kde návštevníci môžu obdivovať jeho nádherný interiér, bohaté zbierky a pozoruhodnú architektúru, ktorá odzrkadľuje zmeny a vplyvy, ktoré formovali moderné Turecko.

Tradičné jedlá

Istanbul ponúka bohatú paletu tradičných jedál, ktoré odzrkadľujú jeho kultúru. Medzi obľúbené istanbulské pochúťky patrí:

Balik ekmek: Tradičný istanbulský street food, ktorý predstavuje sendvič s rybou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm sa zvyčajne skladá z grilovanej alebo vyprážanej ryby (často makrely alebo sardinky), ktorá je vložená medzi dve polovice čerstvého, chrumkavého chleba. Ryba je ochutená rôznymi koreninami a podáva sa s prílohami ako šalát, cibuľa, šťava z citróna a niekedy aj pikantné omáčky.

Kumpir: Obrovský pečený zemiak, rozkrojený a vnútro je premiešané s maslom a syrom, a potom naplnený rôznymi ingredienciami podľa vášho výberu ako kukurica, hrášok, olivy či bulgur​​.

Islak Burger: Dá sa preložiť aj ako „vlhký hamburger“, ktorý nájdete v istanbulských pouličných stánkoch, kde je udržiavaný vo vlhkom prostredí, čím sa odlišuje od tradičných hamburgerov​​. Je pripravený z hovädzieho mäsa s charakteristickou rajčinovou omáčkou.

Lahmacun: Často označovaný ako „turecká pizza“. Je to tenké chrumkavé cesto pokryté zmesou mletého mäsa, korenín a zeleniny, podávané s citrónom a čerstvou zeleninou​​.

Köfte: Kúsky grilovaného mletého mäsa, ktoré sú obľúbené v celom Turecku a nájdete ich na mnohých istanbulských uliciach​​.

Simit: Chrumkavý okrúhly praclík, zvyčajne posypaný sezamovými semienkami, makom, slnečnicovými alebo ľanovými semienkami. Môžete si ho dať aj v kombinácii potretý nátierkovým syrom či čokoládovým krémom.

Döner kebab: Klasický kebab, ktorý poznáme aj my. Skladá sa z mäsa, ktoré sa oholí z rotujúcej vertikálnej ihly, na ktorej je napichnuté, a potom sa podáva v tureckom chlebe alebo pita chlebe so zeleninou.

Börek: Turecký koláč z vrstveného cesta, plnené mäsom, špenátom alebo syrom. Koláč je chrumkavý a krásne sa rozpadá.

Baklava: Sladké pečivo z filo cesta plnené orechmi a suchým ovocím, preliate medom alebo sladkým sirupom​​.

Istanbul, mesto, kde sa stretávajú dva kontinenty, je naozaj jedinečným miestom, ktoré by malo byť na zozname každého cestovateľa. Od historických pamiatok po modernú architektúru, od tradičných bazárov po štýlové butiky. Istanbul ponúka nekonečné možnosti pre každého. Ak hľadáte dobrodružstvo, kultúrny zážitok alebo len chcete zažiť pulzujúci mestský život, Istanbul má pre vás to pravé. Nezabudnite si vychutnať jedinečné jedlá tureckej kuchyne a nechajte sa unášať čarom tohto miesta.

Zájazdy

CK DAKA ponúka letecký zájazd do Istanbulu a 7-dňový autobusový zájazd do Istanbulu. Oba zájazdy majú bezchybný program so skúsenými sprievodcami. Istanbul si vás podmaní svojimi pamiatkami a atmosférou, po ktorej túži každý cestovateľ.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín