Objavte slávny benátsky karneval

09. januára 2024

Benátky, často označované ako "Mesto na vode", sú jedným z najromantickejších a vizuálne nezabudnuteľných miest na svete. Nachádzajú sa na severovýchode Talianska a sú známe svojou jedinečnou architektúrou a kanálovým systémom.

Jedným z vrcholov benátskeho kultúrneho kalendára je bezpochyby Benátsky karneval, ktorý sa koná každoročne. Tento karneval má hlboké historické korene, ktoré siahajú až do stredoveku. Pôvodne bol karneval spôsobom ako si ľudia užívali posledné dni pred pôstom. Dnes je to oslava benátskej kultúry a histórie, ktorá priláka návštevníkov z celého sveta.

Benátsky karneval

Karneval je známy najmä svojimi nádhernými maskami a kostýmami. Tieto masky, ktoré často zobrazujú zvieratá, mytologické postavy alebo historické tváre, sú majstrovskými dielami remeselníckeho umenia. Mnohé z nich sú ručne vyrábané a môžu stáť tisíce eur. Návštevníci karnevalu sa môžu tešiť na pochody v maskách, plesy v maskách a ďalšie podujatia, ktoré prebiehajú v priebehu niekoľkých týždňov.

Vedeli ste, že: Jednou z najzaujímavejších a najstarších tradícií tohto festivalu je maska s názvom bauta? Táto maska, ktorá bola pôvodne biela, zakrývala celú tvár a mala špecifický dizajn, ktorý umožňoval nositeľovi jesť a piť bez jej odloženia. Táto anonymita poskytovala slobodu, ktorá bola v benátskej spoločnosti veľmi cenná. Bauta bola často doplnená čiernym plášťom zvaným tabarro, a trojuholníkovým klobúkom tricorno, čím vznikol veľmi charakteristický a rozpoznateľný vzhľad.

Typy masiek

Columbina: Polovičná maska, ktorá zakrýva len oči, nos a hornú časť líca. Je často bohato zdobená pierkami, drahokamami a zlatom. Táto maska je obľúbená medzi ženami.

Medico della peste (Doktor moru): Táto maska s dlhým, zobákovitým nosom je jednou z najikonickejších. Pôvodne bola navrhnutá ako ochranná maska pre lekárov počas morovej epidémie. Dnes je populárna kvôli svojmu jedinečnému a trochu znepokojivému vzhľadu.

Moretta: Obľúbená medzi ženami, táto oválna maska je zvyčajne čierna, hladká a vyrobená zo saténu.

Pantalone: Maska predstavujúca staršieho muža s veľkým, zakriveným nosom. Často sa vyobrazuje v komickom kontexte.

Arlecchino: Farebná, výrazná maska predstavujúca postavu sluhu alebo klauna, známa svojimi diamantovými vzormi a rôznymi farbami, najznámejšia je červená a čierna.

Pamiatky Benátok

Okrem karnevalu sú Benátky domovom pre množstvo historických pamiatok, ako je napríklad Bazilika sv. Marka, Dóžov palác a most Rialto. Každé z týchto miest má svoj vlastný príbeh a je svedkom bohatej histórie mesta. Bazilika sv. Marka, so svojou nádhernou zlatou mozaikou a impozantnou architektúrou, je jedným z najvýznamnejších príkladov byzantského umenia v Európe. Dóžov palác, kedysi sídlo vlády Benátskej republiky, je dnes múzeom plným umenia a histórie.

Pre milovníkov umenia sú Benátky skutočným rajom. Mesto je plné galérií a múzeí, kde sa nachádzajú diela od majstrov ako je Tiziano Vecelli, Veronese a Tiepolo. Navyše, každé dva roky sa tu koná Benátske bienále, jedna z najprestížnejších medzinárodných umeleckých výstav na svete.

Jedinečnosť Benátok spočíva aj v ich polohe. Mesto je spojené mostami a rozdelené sieťou kanálov. Najznámejším a najväčším z nich je Canal Grande, ktorý pretína celé mesto. Plavba gondolou po tomto kanáli ponúka nezabudnuteľný zážitok a úplne nový pohľad na mesto.

Kulinárske zážitky v Benátkach sú tiež niečo, čo by ste nemali vynechať. Benátska kuchyňa je známa svojimi morskými špecialitami a jednoduchými, ale chutnými jedlami. Klasické benátske jedlá zahŕňajú risi e bisi (ryža s hráškom), cicchetti (kanapky) a sarde in saor (vyprážané sardinky ochutené sladkokyslou cibuľkou, píniovými orieškami a hrozienkami).

Zájazdy 

Vydajte sa s CK DAKA objavovať krásy Benátok a užite si oslavy benátskeho karnevalu počas 3- alebo 4-dňového zájazdu s ubytovaním. Okrem vychutnania si atmosféry karnevalu, so skúseným sprievodcom nazriete do Dóžovho paláca a oboznámite sa s pamiatkami ako most Rialto, Námestie sv. Marka s katedrálou a dozviete o slávnom milovníkovi žien – Casanova.

Využite skvelú akciu na 3-dňový zájazd za 89€ alebo 4-dňový zájazd s ubytovaním za 149€. V cene zájazdu je zahrnutá doprava autobusom, služby skúseného sprievodcu a zákonné poistenie.

Benátky sú miestom, kde sa stretáva história, kultúra, umenie a gastronómia. A či už sa tu ocitnete počas karnevalu alebo mimo neho, zažijete jedinečnú atmosféru, ktorá vás očarí svojou krásou a jedinečnosťou.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín