Objavte tie najkrajšie hrady a zámky v Rakúsku a nechajte sa očariť ich krásou

Rady a tipy
21. septembra 2024
Rakúsko je krajinou s bohatou históriou, nádhernou prírodou a fascinujúcimi architektonickými pamiatkami. Medzi jeho najväčšie klenoty patria majestátne hrady a zámky, ktoré vás prenesú do minulosti a ponúknu nezabudnuteľný zážitok. Tieto stavby nie sú len svedkami histórie, ale aj miestami, kde sa odohrávali dôležité udalosti rakúskej monarchie. Ak plánujete výlet za kultúrou a históriou, výber rakúskych hradov a zámkov vás určite nadchne.

Rakúsko na mape

Prečo sa vybrať za hradmi a zámkami práve do Rakúska?

Rakúsko je krajinou s bohatou históriou, ktorá sa prejavuje v jeho architektúre, najmä v krásnych hradoch a zámkoch roztrúsených po celej krajine. Tieto stavby slúžili ako kráľovské a šľachtické sídla, a dodnes uchovávajú atmosféru stredoveku a raného novoveku. Návšteva hradov a zámkov v Rakúsku vám umožní ponoriť sa do minulosti, objaviť príbehy slávnych rodov, kráľov a cisárov, ale aj získať predstavu o živote v týchto veľkolepých sídlach.

Okrem historického významu sa Rakúsko môže pochváliť aj nádhernou prírodou, ktorá často tvorí dokonalú kulisu pre tieto architektonické skvosty. Rakúske hrady a zámky sú často obklopené zelenými lesmi, zasadené na kopcoch s výhľadmi na okolité doliny, čo robí ich návštevu ešte atraktívnejšou. Navyše, vďaka geografickej blízkosti Slovenska, je cesta do Rakúska veľmi pohodlná a prístupná, najmä ak plánujete navštíviť rakúske zámky blízko Bratislavy.

Ktoré hrady a zámky v Rakúsku sú u turistov obľúbené?

Rakúsko je domovom množstva krásnych hradov a zámkov, ktoré priťahujú turistov z celého sveta. Tu sú niektoré z tých najobľúbenejších:                                                                        

Nachádza sa na vrchole Festungsberg v Salzburgu a patrí k najväčším zachovaným hradným komplexom v Európe. Tento hrad, ktorý dominuje nad mestom, bol postavený v 11. storočí a ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu a mesto Salzburg. Jeho interiéry a zbierky poskytujú pohľad na život v stredoveku.

Zámok Schönbrunn

Zámok Schönbrunn, nachádzajúci sa vo Viedni, je jednou z najznámejších turistických atrakcií Rakúska. Tento veľkolepý barokový palác bol letným sídlom Habsburgovcov a jeho 1441 miestností je svedkom bohatstva a moci rakúskej monarchie. Okrem zámku je veľmi obľúbená aj nádherná záhrada a zážitkom je aj návšteva zámockého parku a známej Glorietty.

Zámok Schönbrunn v noci

Hrad Kreuzenstein

Tento hrad v Dolnom Rakúsku, nachádzajúci sa neďaleko Viedne, je jednou z najznámejších historických pamiatok regiónu. Hrad Kreuzenstein bol prestavaný v 19. storočí na základoch pôvodného stredovekého hradu, ktorý bol zničený počas Tridsaťročnej vojny. Jeho veľkolepá poloha na kopci nad riekou Dunaj poskytuje úžasné výhľady na okolie.

Zámok Belvedere

Ďalší zámok vo Viedni, Belvedere, je známym barokovým majstrovským dielom. Tento komplex sa skladá z dvoch hlavných častí: Horného a Dolného Belvederu. Zámok slúžil ako letné sídlo princa Eugena Savojského a dnes je v jeho priestoroch vystavená jedna z najdôležitejších zbierok rakúskeho umenia, vrátane slávneho obrazu „Bozk“ od Gustava Klimta.

Hrad Liechtenstein

Tento hrad sa nachádza v oblasti Dolného Rakúska, blízko hraníc so Slovenskom, a je považovaný za rodné sídlo rodu Lichtensteinovcov. Postavený v 12. storočí, dnes patrí medzi významné pamiatky regiónu a jeho návšteva je obľúbená najmä pre krásne prostredie, ktoré ho obklopuje.

Aké zaujímavé príbehy skrývajú rakúske zámky a hrady?

Každý hrad a zámok v Rakúsku má svoje vlastné fascinujúce príbehy, ktoré sú prepletené s históriou krajiny. Napríklad, zámok Schönbrunn bol svedkom mnohých dôležitých udalostí, ako aj rozmarov cisárskej rodiny Habsburgovcov. Legendy hovoria, že tu bola korunovaná Mária Terézia a zámok slúžil aj ako miesto, kde mladý Mozart koncertoval pre cisársky dvor.

Naopak, hrad Hohensalzburg slúžil nielen ako sídlo miestnych biskupov, ale aj ako pevnosť, ktorá chránila Salzburg pred nepriateľmi. Podobne fascinujúce príbehy o bojoch, intrigách a slávnych hosťoch nájdete na väčšine hradov a zámkov v Rakúsku.

hrad Hohensalzburg v Salzburgu

Hrad Kreuzenstein je zas spojený s históriou Tridsaťročnej vojny, keď bol pôvodný hrad zničený a neskôr prestavaný v romantickom štýle, ktorý dnes priťahuje milovníkov stredovekej architektúry. Jeho tajomné chodby a obrovské brány dodávajú hradu mystický charakter, ktorý láka návštevníkov z celého sveta.

Kedy je ideálny čas na návštevu rakúskych hradov a zámkov?

Rakúske hrady a zámky môžete navštíviť celoročne, no ideálny čas závisí od toho, čo chcete zažiť. Ak chcete obdivovať nádherné záhrady a parky, ktoré mnohé zámky obklopujú, najlepším obdobím je jar a leto, kedy sú všetky kvety v plnom rozkvete. Zámok Schönbrunn, ako aj Belvedere, majú rozsiahle záhrady, ktoré sú najkrajšie práve v tomto období.

Múzeum Belvedere vo Viedni

Ak však uprednostňujete menej turistov a tajomnú atmosféru, jeseň a zima majú svoje čaro. Počas zimných mesiacov sú niektoré hrady a zámky, ako napríklad Schönbrunn, osvetlené vianočnými svetielkami, čo pridáva na romantike a výnimočnosti zážitku.

Čo ponúkajú prehliadky hradov a zámkov v Rakúsku?

Prehliadky rakúskych hradov a zámkov ponúkajú komplexný pohľad do histórie krajiny a jednotlivých stavieb. Väčšina prehliadok je vedená skúsenými sprievodcami, ktorí vám poskytnú množstvo zaujímavých informácií o danej pamiatke, jej architektúre a historických udalostiach. Návštevníci majú často možnosť obdivovať luxusne zariadené interiéry, zbierky umeleckých diel či historický nábytok.

Niektoré hrady, ako napríklad hrad Hohensalzburg, ponúkajú aj špeciálne tematické prehliadky, ktoré sa zameriavajú na stredoveké zbrane, vojenské taktiky či každodenný život obyvateľov hradu. Na hrade Kreuzenstein zase môžete navštíviť historickú zbrojnicu s pôsobivou zbierkou zbraní.

Okrem toho mnohé zámky organizujú aj rôzne podujatia, ako sú stredoveké festivaly, koncerty alebo divadelné predstavenia, ktoré ešte viac oživia atmosféru tohto miesta.

Aké užitočné informácie je dobré vedieť pred návštevou hradov a zámkov v Rakúsku?

Predtým, než sa vydáte na cestu po rakúskych hradoch a zámkoch, je dôležité mať na pamäti niekoľko užitočných informácií. Počasie v Rakúsku môže byť veľmi rôznorodé, najmä v horských oblastiach, kde sú niektoré hrady umiestnené, preto je dobré mať so sebou pohodlnú obuv a oblečenie vhodné do každého počasia.

Niektoré hrady a zámky sú počas zimných mesiacov čiastočne alebo úplne zatvorené, preto je vhodné vopred si overiť otváracie hodiny a prípadné obmedzenia. Väčšina hradov a zámkov ponúka zľavy pre deti, študentov a seniorov, takže si nezabudnite skontrolovať aj možnosti zľavneného vstupného.

Rakúsko je krajina s bohatou sieťou verejnej dopravy, takže mnohé hrady a zámky sú ľahko dostupné vlakmi alebo autobusmi. Ak plánujete navštíviť viacero miest, oplatí sa investovať do turistických preukazov, ktoré zahŕňajú vstupy na rôzne pamiatky.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín