Prečo sa oplatí cestovať za krásami Škandinávie?

Objavte novú destináciu
30. septembra 2024
Škandinávia je región plný neobyčajných prírodných krás, fascinujúcej histórie a jedinečných kultúrnych zážitkov. Tento severný región Európy je lákadlom pre turistov, ktorí hľadajú spojenie s prírodou, čistotu životného prostredia a dobrodružstvo. Ak vás zaujíma, čo všetko tento magický región ponúka, prečítajte si o jeho najväčších pokladoch a dôvodoch, prečo sa poznávací zájazd po Škandinávii rozhodne oplatí.

Náhľad na mapu Škandinávie

Ktoré štáty patria do Škandinávie?

Do Škandinávie patria tri severské krajiny: Švédsko, Nórsko a Dánsko. Hoci sa často do Škandinávie zaraďuje aj Fínsko a Island, tieto krajiny technicky nepatria do geografického regiónu Škandinávie. Sú však úzko prepojené kultúrne a historicky, a preto sú často zaraďované do širšieho pojmu Severské krajiny. Každý z týchto štátov ponúka turistom niečo iné, no spoločne vytvárajú dokonalú destináciu pre milovníkov prírody, histórie a dobrodružstva.

Aká história Škandináviu formovala?

Škandinávia má dlhú a pestrú históriu, ktorá siaha až do obdobia Vikingov, teda približne do 8. až 11. storočia. Vikingovia, ktorí pochádzali najmä z území dnešného Nórska, Švédska a Dánska, sa preslávili ako obávaní bojovníci a moreplavci. Ich expedície zanechali významné stopy nielen v Európe, ale aj v Severnej Amerike, kam sa dostali stovky rokov pred Kolumbom.

V priebehu storočí sa Škandinávia vyvíjala a jednotlivé štáty vytvárali vlastné kráľovstvá. Významné historické udalosti, ako Kalmarova únia (1397), ktorá spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko do jednej monarchie, či neskoršie vojny a politické zmeny, formovali moderné dejiny Škandinávie. Dnes sú všetky škandinávske štáty demokratickými krajinami s vysokou životnou úrovňou a silnou sociálnou politikou.

Čo je typické pre Škandináviu?

Škandinávia je typická svojou neporušenou prírodou, vysokou kvalitou života a jedinečným dizajnom. Región je známy svojim dôrazom na udržateľnosť a ochranu životného prostredia. Veľkú časť krajín pokrývajú husté lesy, fjordy, jazerá a hory, ktoré ponúkajú neobmedzené možnosti pre turistov a milovníkov outdoorových aktivít.

Ďalším typickým znakom je škandinávsky dizajn, ktorý sa vyznačuje minimalizmom, funkčnosťou a eleganciou. Tento štýl ovplyvňuje nielen interiéry a architektúru, ale aj módu a každodenný život v týchto krajinách.

Kultúrne bohatstvo regiónu je tiež fascinujúce. Škandinávske krajiny sú domovom svetoznámych umelcov, spisovateľov a dizajnérov, ako napríklad Hansa Christiana Andersena z Dánska či švédskej autorky Astrid Lindgren. Hygge v Dánsku a Lagom vo Švédsku sú filozofie života, ktoré zdôrazňujú harmóniu, pohodlie a rovnováhu.

Čím sú výnimočné jednotlivé štáty Škandinávie?

Každá krajina Škandinávie má svoje jedinečné vlastnosti a zaujímavosti, ktoré robia región neodolateľným pre cestovateľov.

Švédsko

Švédsko je známe svojimi rozsiahlymi lesmi, jazerami a ostrovmi, ktoré tvoria špecifickú krajinu tejto krajiny. Štokholm, hlavné mesto Švédska, je často nazývaný „Benátkami severu“ kvôli svojej polohe na ostrovoch. Švédsko sa pýši aj krásnymi mestami ako Malmö, ktoré je známe pre svoj moderný prístup k architektúre, a úchvatné zámky a historické pamiatky. Švédska koruna je oficiálnou menou tejto krajiny a jej hodnotu treba sledovať pred cestou.

Nórsko

Nórsko je jedným z najkrajších miest na svete pre tých, ktorí milujú dramatické prírodné scenérie. Nórske fjordy sú svetoznáme, rovnako ako severné svetlá, ktoré môžete pozorovať počas zimných mesiacov. Mesto Bergen je vstupnou bránou do fjordov a okúzli vás svojou malebnou atmosférou. Oslo, hlavné mesto Nórska, ponúka modernú architektúru a množstvo múzeí, zatiaľ čo pobrežné dediny a rybárske osady vás vrátia do dávnejších čias. Nórska koruna je oficiálnou menou.

Dánsko

Dánsko, najjužnejšia krajina Škandinávie, je známe svojimi krásnymi plážami a historickými mestami. Hlavné mesto Kodaň láka návštevníkov svojou architektúrou, kaviarňami a známou sochou Malej morskej panny. Pre rodiny je Legoland v Billunde povinnou zastávkou. Dánsko má bohatú históriu a kultúrnu scénu, ktorá priťahuje turistov z celého sveta. Dánska koruna je oficiálnou menou krajiny.

Fínsko

Hoci Fínsko nie je súčasťou tradičnej Škandinávie, často sa zaraďuje do tohto severného regiónu. Fínsko ponúka návštevníkom jedinečné zážitky, ako napríklad nekonečné fínske jazerá alebo čarovnú krajinu pri Fínskom zálive. Hlavné mesto Helsinki je modernou metropolou s bohatou históriou a inovatívnym dizajnom.

Prečo sa oplatí cestovať za krásami severu?

Škandinávia je rajom pre tých, ktorí hľadajú nádherné prírodné scenérie a čistý vzduch. Nórske fjordy, švédske jazerá a husté lesy, ako aj dánske pobrežie ponúkajú nespočetné možnosti na turistiku, cyklistiku a plavby. Škandinávia plavba loďou patrí k populárnym spôsobom, ako si užiť krásy týchto krajín.

Nórske fjordy

Škandinávia tiež poskytuje množstvo jedinečných zážitkov. V zime môžete pozorovať polárnu žiaru, v lete zažiť polnočné slnko, ktoré nikdy nezapadá. Škandinávia zájazd ponúka kombináciu všetkých týchto prírodných krás, ktoré sú doplnené bohatou históriou a kultúrou.

Čo sa oplatí vedieť pred návštevou Škandinávie?

Pred cestou do Škandinávie je dobré pripraviť sa na chladnejšie počasie. Nórske počasie, rovnako ako počasie Švédsko, môže byť nepredvídateľné, najmä v zimných mesiacoch. Počas letných mesiacov sú dni dlhé a teploty príjemné, no vždy sa oplatí mať so sebou teplejšie oblečenie.

Mena v Škandinávii sa líši podľa jednotlivých krajín. Švédsko používa švédsku korunu, Nórsko nórsku korunu, Dánsko dánsku korunu, zatiaľ čo Fínsko je súčasťou eurozóny a používa euro. Pripravte sa na to, že ceny v Škandinávii sú vyššie ako v iných častiach Európy, no zážitky, ktoré získate, sú nezaplatiteľné.

Kedy je ideálny čas na návštevu krajín Škandinávie?

Škandinávia je krásna počas celého roka, no ideálny čas závisí od toho, čo chcete zažiť. Ak túžite po turistike a objavovaní prírody, najlepší čas na návštevu je leto, keď je teplota príjemná a dni sú dlhé. Ak vás láka zima, severné svetlá a zimné športy, určite si naplánujte cestu medzi decembrom a februárom.

Ktoré mestá a miesta určite nevynechať pri návšteve Škandinávie?

Pri plánovaní cesty do Škandinávie by ste určite nemali vynechať mestá ako Štokholm, Oslo, Kodaň a Helsinki. Tieto mestá sú kultúrnymi a historickými centrami so skvelými reštauráciami, múzeami a architektonickými pamiatkami.

Panoráma Helsínk s helsinskou katedrálou v zime, Fínsko

Medzi najkrajšie prírodné miesta patria nórske fjordy, švédske jazerá, Fínsky záliv a dánske pobrežie. Ak ste milovníkom histórie, určite si nenechajte ujsť nórske vikingské múzeá či švédske zámky a pevnosti.

Aké jedlo ochutnať pri návšteve Škandinávie?

Každá škandinávska krajina má svoje tradičné pokrmy, ktoré stoja za ochutnanie. Vo Švédsku by ste nemali vynechať slávne švédske mäsové guľky a gravlax, teda marinovaný losos. V Nórsku je obľúbenou pochúťkou rakfisk, fermentovaná ryba, a klippfisk, sušená treska. V Dánsku ochutnajte tradičné smørrebrød, otvorené sendviče s rôznymi oblohami. Fínska kuchyňa ponúka množstvo rýb, ako aj tradičný karjalanpiirakka, ryžový koláčik.


Škandinávia je miesto, ktoré vás očarí svojou čistotou, krásou a pokojom. Či už sa rozhodnete pre poznávací zájazd po Škandinávii, alebo si užijete plavbu loďou popri fjordoch, tento región vám ponúkne nezabudnuteľné zážitky.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín