Rozprávkové Vianoce: prehľad tých najčarovnejších vianočných trhov u našich susedov

15. decembra 2023

História a význam

Vianočné trhy majú dlhú históriu, ktorá siaha až do stredoveku, najmä do Nemecka a Rakúska, a sú známe svojou jedinečnou atmosférou plnou tradičných remesiel, vianočných dekorácií a miestnych pochúťok. Pôvodne vznikli ako trhy na nákup zimných zásob, ale postupne sa premenili na dôležité kultúrne a spoločenské podujatia, kde ľudia oslavujú blížiace sa sviatky. Dnes sú vianočné trhy nielen súčasťou vianočných tradícií v mnohých mestách, ale tiež lákajú návštevníkov z celého sveta, ktorí prichádzajú zažiť túto jedinečnú vianočnú atmosféru.

Kulinárske špeciality

Čo by to boli za trhy bez lákavých vôní a chutí tradičných pokrmov, ktoré definujú túto jedinečnú atmosféru?

Jedným z hlavných lákadlom vianočných trhov sú stánky, kde sa predávajú grilované a pečené pochúťky. Vzduchom preniká vôňa klobás, špekáčikov a iných mäsových delikates. Pre milovníkov sladkostí, vianočné trhy ponúkajú široký výber tradičných dobrôt. Trdelník, obľúbený v mnohých stredoeurópskych krajinách, je lahodné sladké pečivo, ktoré sa pečie na otáčajúcom sa valci a posype sa cukrom, škoricou alebo orieškami. Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc sú aj perníčky – malé, korenisté a sladké, často zdobené farebnou polevou.
Výber sladkostí v stánkoch na trhoch

Žiadne vianočné trhy by neboli kompletné bez teplých nápojov, ktoré sú ako stvorené na zahriatie. Čaj, punč, medovina a varené víno sú tradičnými nápojmi, ktoré prichádzajú v mnohých variáciách – od klasického červeného vína s koreninami až po kombináciu punču s pridaním tvrdého alkoholu.

Takže pri návšteve vianočných trhov nezabudnite ochutnať niektoré z týchto kulinárskych skvostov. Každý kúsok je plný príbehu a tradície, ktorý vás prenesie do srdca vianočného obdobia.

Vianočné trhy vo Viedni s návštevou čokoládovne

1-dňový zájazd na vianočné viedenské trhy

Vianočné trhy vo Viedni sú synonymom pre zimnú rozprávku. Každoročne pritiahnu tisíce návštevníkov z celého sveta, ktorí chcú zažiť jedinečnú atmosféru plnú svetiel, vôní a tradičných viedenských pochúťok.

Pridajte sa k nám na nezabudnuteľnú vianočnú cestu s našim špeciálnym zájazdom na vianočné trhy do Viedne. Okrem vianočných trhov si budete môcť prezrieť Viedeň so skúseným sprievodcom a taktiež ochutnať pravú čokoládu v známej čokoládovni Hauswirth. V cene zájazdu je zahrnutá doprava autobusom, prehliadka mesta, návšteva vianočných trhov a čokoládovne so sprievodcom a zákonné poistenie.

Nezmeškajte túto príležitosť zažiť vianočné trhy vo Viedni v ich plnej kráse, zájazd si môžete objednať tu už od 29 €.

Adventný zájazd do Budapešti

Vianočné trhy pred bazilikou

Magická Budapešť je známa svojou bohatou históriou, impozantnou architektúrou a jedinečnými tradíciami, ktoré sa prebúdzajú práve počas vianočného obdobia.

Cestovná kancelária DAKA ponúka 1-dňový alebo 2-dňový adventný zájazd do Budapešti. Zájazd začína návštevou Tropikária a Oceanária, kde uvidíte exotické morské živočíchy a vzácne druhy rýb, ale i najmenšie opice sveta či žraloky a hady. So sprievodcom si prezriete Budapešť, kde budete mať možnosť vidieť budovu maďarského parlamentu, Széchenyiho reťazový most a Budínsky hrad.

Tropikárium a oceanárium v Budapešti

Predvianočnú atmosféru načerpáte na vianočných trhoch na Vörösmartyho námestí, ktoré  sa nachádza  v centre mesta a je okrášlené tisíckami vianočných svetiel a dekorácií.  Nájdete tu množstvo stánkov, ktoré ponúkajú tradičné maďarské jedlá a nápoje, ako sú bejgli (maďarské závinové koláče), langoše, zabíjačkové špeciality, ale aj forralt bor (varené víno). Okrem tradičných jedál a nápojov budete môcť zažiť aj rôzne kultúrne podujatia a programy.

1-dňový adventný zájazd do Budapešti zahŕňa dopravu autobusom, prehliadku Budapešti so skúseným sprievodcom a zákonné poistenie. 

2-dňový adventný zájazd do Budapešti zahŕňa dopravu autobusom, noc v hoteli s vlastným sociálnym zariadením a sprchou, raňajky v hoteli, prehliadku Budapešti so skúseným sprievodcom a zákonné poistenie.

Zažite jedinečnú atmosféru adventu v srdci Budapešti a rezervujte si 1-dňový zájazd za 29 € tu a 2-dňový zájazd za 129 € tu.

Adventný zájazd do Krakowa

Vianočné trhy v Krakowe

Vianočné trhy v Krakowe oživujú historické centrum tohto poľského mesta. Predstavte si pôsobivé námestie Rynek Główny, kde sa počas zimných mesiacov rozžiari mnoho farieb a svetiel, a kde sa vône tradičných poľských vianočných pochúťok miešajú s radostným smiechom návštevníkov.

Určite nezabudnite ochutnať tradičné poľské jedlá, ktoré budú rozvoniavať zo stánkov, ako pierogi (slávne poľské pirohy), oscypek (grilovaný syr s brusnicovou omáčkou) alebo bigos (jedlo pripravené z kyslej kapusty, mäsa a klobásy).

So skúseným sprievodcom sa vydáte objavovať krásy Krakowa, ako Wawelský hrad, gotický Mariánsky kostol či Floriánsku bránu, ktorá bola súčasťou mestských hradieb.

CK DAKA ponúka zájazd do adventného Krakowa od 39 €, ktorý si objednáte tu. V cene je zahrnutá doprava autobusom, prehliadka mesta so sprievodcom a zákonné poistenie.

Adventný zájazd do Prahy

Adventný zájazd do Prahy

V centre Prahy – tejto českej metropoly, na Staromestskom námestí a Václavskom námestí, sa každoročne konajú vianočné trhy, ktoré sú jedny z najkrajších vianočných trhov v Európe. Stánky sú plné tradičných českých výrobkov a miestnych dobrôt, ako trdelník, horúca medovina, svařák (varené víno) alebo pečené gaštany.

Okrem nákupu darčekov a pochutín, vianočné trhy v Prahe ponúkajú aj bohatý kultúrny program. Každý večer sa na hlavnom námestí konajú koncerty a živé predstavenia.

Okrem vianočných trhov budete mať možnosť prehliadky Prahy so sprievodcom, ktorý vás zavedie na miesta ako Pražský hrad, ktorý je dominantou Prahy, Karlov most, Pražský orloj, Katedrála sv. Víta a Bazilika sv. Jiří.

Impozantná atmosféra vianočných trhov v Prahe

V cene 1-dňového zájazdu je zahrnutá doprava autobusom, prehliadka mesta so sprievodcom a zákonné poistenie.

2-dňový adventný zájazd do Prahy zahŕňa dopravu autobusom, noc v hoteli s raňajkami, prehliadku Prahy so skúseným sprievodcom a zákonné poistenie.

Nenechajte si ujsť jedny z najčarovnejších vianočných trhov a objednajte si 1-dňový zájazd za 49 € tu alebo 2-dňový zájazd za 129 € tu.

Advent na Bavorských zámkoch

Nádherná prírodná scenéria zasnežených Álp

Vianočné trhy v Bavorsku, v srdci zasnežených Álp, sú známe svojou kúzelnou atmosférou, ktorá každoročne pritiahne návštevníkov z celého sveta. Návšteva adventných trhov v známom a atraktívnom stredisku Garmish-Partenkirchen zahŕňa prechádzku okolo tradičných bavorských stánkov, ochutnávku regionálnych špecialít ako maroni (pečené gaštany), vafle, Glühwein (varené víno) a ďalších špecialít.

Počas 2-dňového zájazdu do Bavorska si prezriete nádherný zámok Linderhof, ktorého zaujímavosťou je umelo vytvorená jaskyňa, kde pre kráľa hrali Wagnerove opery, zámok Hohenschwangau a zámok Neuschwanstein. 

V cene zájazdu je zahrnutá doprava autobusom, prehliadka mesta so sprievodcom, hotelové ubytovanie s raňajkami a zákonné poistenie. Vyberte sa do zasnežených Álp a vychutnajte si čaro adventného zájazdu do Bavorska, ktorý si rezervujete tu.

Zažite tieto čarovné chvíle s CK DAKA

Adventné zájazdy ponúkajú dokonalú príležitosť na prežitie čaro krásnych chvíľ v atmosfére plnej svetiel, vôní a tradícií. Či už hľadáte pokojné trhy v malebných mestách alebo rušnú atmosféru veľkých miest, naše adventné zájazdy ponúkajú niečo pre každého. Zažime tieto krásne chvíle spolu.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín