Stravovanie po svete: Kde ochutnať najlepšie jedlá rôznych kuchýň?

Rady a tipy
21. mája 2024

Cestovanie a gastronómia idú ruka v ruke. Poznávanie nových kultúr prostredníctvom jedál je zážitok, ktorý poteší všetky zmysly. Ak sa chcete vydať na kulinársku cestu okolo sveta, prinášame vám prehľad miest, kde ochutnáte najlepšie jedlá rôznych kuchýň.

Taliansko: Kolíska pizze a cestovín

Keď sa povie talianska kuchyňa, väčšina z nás si predstaví dokonalú pizzu, lahodné cestoviny a skvelé víno. Neapol je považovaný za domov originálnej a klasickej pizze Margherita, ktorá  pozostáva z paradajkového základu, mozarelly, čerstvej bazalky a olivového oleja.

Medzi najpopulárnejšie cestovinové jedlá v Taliansku patria určite Spaghetti alla Carbonara, pikantné paradajkové Penne all’Arrabbiata, zapečené Lasagna al Forno či jednoduché Spaghetti Aglio, Olio e Peperoncino.

Japonsko: Krajina sushi a ramenu

Keď sa povie Japonsko, mnohí si predstavia sushi a ramen, ktoré sú nielen obľúbené medzi miestnymi obyvateľmi, ale aj medzi milovníkmi japonskej kuchyne po celom svete. 

Sushi je jedným z najznámejších japonských jedál. Existuje mnoho druhov sushi, ako napríklad nigiri (kúsok ryby na ryži), maki (rolky s ryžou a náplňou obalené v nori riase), sashimi (surové ryby bez ryže) a ďalšie.

Ramen je ďalším ikonickým jedlom japonskej kuchyne. Je to druh polievky s rezancami, ktorá má svoj pôvod v Číne, no v Japonsku sa stala veľmi populárnou.

Mexiko: Explózia chutí a farieb

Mexická kuchyňa je jednou z najfarebnejších a najchutnejších kuchýň na svete. Medzi známe jedlá patria tacos - malé tortily plnené náplňami ako mäso, ryby, zelenina a salsa, enchiladas -  tortily plnené mäsom alebo syrom, poliate omáčkou a zapečené či quesadillas - tortily plnené syrom a inými prísadami, zložené a opekané.

India: Krajina korenín

Indická kuchyňa je známa svojou intenzívnou chuťou, pestrou škálou korenín a rozmanitosťou. Koreniny ako kurkuma, kmín, koriander, kardamón, škorica a klinčeky sú bežné v mnohých jedlách. 

Biryani je aromatické jedlo z basmati ryže, ktoré je varené s koreninami, mäsom (zvyčajne kuracie, jahňacie alebo kozľacie), rybami alebo zeleninou. 

Butter Chicken je jedno z najznámejších jedál z oblasti Pandžáb. Kuracie mäso je marinované v jogurte a korení, potom varené v bohatej omáčke z masla, paradajok, smotany a korenín garam masala.

Thajsko: Harmónia chutí

Thajská kuchyňa je známa rovnováhou medzi sladkým, kyslým, slaným a pikantným. Bangkok je centrom thajskej gastronómie, kde môžete ochutnať všetko od klasického pad thai až po exotické polievky ako tom yum a tom kha.

Pad Thai je jedno z najpopulárnejších thajských jedál na svete. Ide o smažené rezance, ktoré sú podávané s tofu, krevetami alebo kuracím mäsom. Ochucuje sa tamarindovou omáčkou, rybacou omáčkou, cukrom, limetkovou šťavou a chilli.

Vietnam: Svieže a ľahké jedlá

Vietnamská kuchyňa je tiež známa kombinovaním rôznych chutí – sladkých, kyslých, slaných a pikantných – v jednom jedle. Medzi najtypickejšie vietnamské jedlá patrí polievka Pho, ktorej je základom vývar z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, ktorý je dochutený koreninami ako škorica, aníz a klinčeky. 

Banh Mi je vietnamská bageta plnená rôznymi druhmi mäsa (grilované bravčové, paštéta alebo kuracie), čerstvou zeleninou (kyslá mrkva, biela reďkovka, uhorky), koriandrom a často aj pikantnou omáčkou.

Chorvátsko: Čerstvé morské plody

Chorvátska kuchyňa je pestrá a rôznorodá. Hlavné zložky chorvátskej kuchyne zahŕňajú čerstvé ryby a morské plody, mäso, zeleninu, olivový olej a víno.

Peka je tradičné jedlo, ktoré sa pripravuje v špeciálnej hlinenej alebo kovovej nádobe, kam sa vložia rôzne druhy mäsa (jahňacie, teľacie, kuracie) spolu so zemiakmi, zeleninou a bylinkami.

Crni rižot (Čierne rizoto) sa pripravuje z ryže a sépií, pričom jedlo získava svoju charakteristickú čiernu farbu z atramentových vačkov sépií. Okrem sépií sa pridáva aj cesnak, cibuľa, biele víno a olivový olej.

Od pikantných kari v Indii, cez delikátne sushi v Japonsku, až po pikantné pad thai v Thajsku, každé jedlo nesie so sebou príbeh a tradíciu. Buďte otvorení novým chutiam a nebojte sa experimentovať – svet je plný kulinárskych pokladov.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín