Suveníry, ktoré si musíte priniesť z Turecka

Rady a tipy
09. apríla 2024

Každý rok tisíce turistov navštevujú ulice a trhy Turecka, ktorí hľadajú nielen zážitky, ale aj unikátne suveníry. Či už hľadáte darček pre blízkych alebo len malú pamiatku pre seba, tu sú nápady na suveníry, ktoré by ste si mali z Turecka určite priniesť.

Amulet Nazar (Nazar Boncuğu) – Tento tradičný amulet v podobe modrobieleho oka je populárny nielen v Turecku, ale aj v mnohých ďalších kultúrach. Verí sa, že chráni pred zlým pohľadom a negatívnou energiou. Často sa používa ako dekorácia alebo šperk a nájdete ho v rôznych podobách ako magnetku, náhrdelník či kľúčenku.

Turecký čaj – Turecký čaj sa typicky pripravuje z čierneho čaju typu Rize, ktorý sa pestuje na južnom pobreží Čierneho mora. Podáva sa veľmi horúci v malých sklenených pohároch v  tvare tulipánu, ktoré si môžete tiež kúpiť.

Turecká káva – Turecká káva je známa svojou silnou a jedinečnou chuťou, ktorá je výsledkom špecifického spôsobu prípravy, kde sa jemne mletá káva varí spolu s vodou priamo v džezve, špeciálnej malej kanvici s predĺženou rukoväťou. Nezabudnite si kúpiť aj tradičnú čajovú alebo kávovú súpravu.

Turecké sladkosti – Delikatesy ako turecký med, baklava, sladké kocky lokum, ktoré pripomínajú želé a ďalšie tradičné sladkosti, potešia každého gurmána.

Sušené ovocie a orechy – Na tureckých trhoch nájdete plné stánky sušeného ovocia a orechov. Pestrá ponuka zahŕňa všetko od fíg, cez datle, až po pistácie a orechy.

Korenie a turecké koreniace zmesi – Grand Bazaar a iné trhy sú plné stánkov s korením, kde si môžete kúpiť turecké koreniace zmesi na kebab, šafran, rímsku rascu a mnoho ďalších farebných a voňavých korenín.

Turecká kozmetika a mydlá – Turecká hammam kultúra prináša širokú škálu kozmetických produktov, vrátane tradičných olivových mydiel, ktoré sú známe svojimi hydratačnými vlastnosťami, ružovej vody na citlivú a podráždenú pleť a rôznych druhov prírodných hlinených masiek.

Tradičný turecký textil – Pashminy a šály vyrobené z hodvábu, bavlny alebo vlny, kvalitné turecké uteráky, vlnené prikrývky a obliečky a ďalšie textílie, ktoré sú známe svojou kvalitou a originálnymi vzormi, môžu byť skvelým darčekom.

Turecké koberce – Turecké koberce sú celosvetovo uznávané pre svoju vysokú kvalitu a ručnú výrobu. S rozmanitosťou vzorov a farieb si môžete vybrať kúsok, ktorý dokonale zapadne do vášho domova.

Vodné fajky (Nargilé) – Vodné fajky z Turecka môžu byť krásnym a unikátnym suvenírom. Nájdete bohato zdobené, s ručne maľovanou keramikou a dostupné v rôznych veľkostiach. Turci pri fajčení vodných fajok trávia čas s priateľmi.

A jedna dôležitá rada: pri kúpe suvenírov v Turecku nezabudnite využiť možnosť zjednávania cien, ktorá je bežnou súčasťou nákupnej kultúry.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín