Tipy ako si spríjemniť dlhé cestovanie

Rady a tipy
26. decembra 2023

Cestovanie môže byť vzrušujúce, ale dlhé hodiny v aute, vlaku, lietadle alebo autobuse môžu byť často únavné a monotónne. Našťastie existuje množstvo spôsobov, ako si cestu spríjemniť a urobiť z nej príjemný zážitok. Tu je 7 tipov, ktoré vám pomôžu premeniť dlhé cestovanie na príjemnú a pohodlnú skúsenosť.

1. Zásoba zábavy

Stihanite si obľúbený playlist

Kľúčom k zvládnutiu dlhého cestovania je mať dostatok možností na zábavu. Pred cestou si stiahnite svoje obľúbené knihy, filmy, seriály, podcasty alebo obľúbený playlist. Elektronické zariadenia ako tablety, e-knihy alebo smartfóny sú skvelou voľbou, pretože vďaka nim môžete mať pri sebe veľké množstvo obsahu bez balenia zbytočne veľkých kníh, časopisov alebo CD. Krížovky udržia váš mozog fit, precvičia pamäť a tiež môžu byť skvelým pomocníkom ako si krátiť čas.

2. Pohodlné oblečenie

Na dlhých cestách je pohodlie kľúčové. Pohodlné nohavice, tričko a mikina sú ideálne. Nezabudnite na pohodlnú obuv a ponožky, ktoré udržia vaše nohy v teple. Cestovný vankúš, deka a maska na oči tiež pomôžu zvýšiť váš komfort.

3. Hydratácia a zdravé maškrty

Zdravé snacky

Udržiavanie hydratácie a pravidelné konzumovanie zdravého občerstvenia v menších porciách môže mať veľký vplyv na vašu celkovú pohodu počas cesty. Voda, čerstvé ovocie, orechy a tyčinky sú vynikajúcou voľbou. Tieto maškrty vás udržia sýtymi a zároveň dodajú energiu.

4. Plánovanie prestávok

Ak cestujete autom, je dôležité plánovať pravidelné prestávky. Krátke zastávky na čerstvom vzduchu, naťahovanie nôh a relaxácia sú veľmi prospešné a pomôžu vás znovu nabudiť energiou. Jednoduché strečingové cviky tiež pomôžu udržať vaše telo zrelaxované.

5. Spoločenské hry a aktivity

Kartové hry môžu byť skvelým pomocníkom pri dlhých cestách

Ak cestujete s rodinou alebo priateľmi, spoločenské hry alebo karty môžu byť skvelým spôsobom ako sa zabaviť a zároveň tráviť čas spolu. Mnoho hier existuje aj v digitálnej forme, takže ich môžete hrať aj na tablete alebo telefóne.

6. Ako bojovať proti nevoľnosti

Nevoľnosť počas cestovania môže potrápiť nejedného z nás. Aby ste predišli nevoľnosti, je dobré jesť ľahké jedlá pred cestou a vyhýbať sa jedlám, ktoré sú ťažko stráviteľné alebo majú silný zápach.

Snažte sa sedieť tam, kde cítite menej pohybu. V aute je to často predné sedadlo, v autobuse sedadlo v strede a v lietadle nad kridlami.

Pomalé, hlboké dýchanie môže tiež pomôcť zmierniť nevoľnosť. Existujú lieky proti nevoľnosti, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni a užívajú sa pred jazdou.

7. Strečing a naťahovanie

Pri dlhej ceste je dôležité udržať telo v pohybe, aby ste predišli stuhnutiu a bolestiam svalov či kĺbov. Pamätajte, že počas dlhej cesty je dôležité často robiť prestávky, vstať, prejsť sa a natiahnuť celé telo.

Naťahovanie krku
– Pomaly nakloňte hlavu k jednému ramenu a potom k druhému, aby ste natiahli krčné svaly.

Kruhy s ramenam
i – Robte pomalé kruhové pohyby s ramenami, aby ste uvoľnili napätie v ramenách a hornej časti chrbta.

Naťahovanie rúk
– Pretiahnite jednu ruku cez telo a druhou rukou ju jemne pritlačte k hrudi.

Rotácia trupu
– Zatiaľ čo sedíte, otočte trup na jednu stranu a potom na druhú, aby ste uvoľnili chrbticu.

Natiahnutie nôh
– Ak máte priestor, natiahnite nohy pred seba a snažte sa dotknúť prstov na nohách, čím natiahnete zadné stehenné svaly.

Otáčanie členkami
– Otáčajte členkami v obidvoch smeroch, aby ste zlepšili cirkuláciu v nohách.

Chôdza
– Ak je to možné, vstaňte a chvíľu sa prechádzajte, aby ste podporili krvný obeh.

Hlboké dýchanie
– Nezabudnite aj na hlboké dýchanie, čo pomôže uvoľniť napätie a zlepšiť cirkuláciu.

Ponaťahujte stuhnuté svaly

Dlhé cestovanie nemusí byť nutne nepríjemné. S trochou plánovania a prípravy môžete premeniť svoju cestu na príjemnú a pohodlnú skúsenosť. Nezabudnite sa starať o svoje fyzické a mentálne pohodlie a vychutnajte si každý moment vašej dobrodružnej cesty!

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín