Objavte krásy Turecka: Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov

Objavte novú destináciu
19. júna 2024

Krajina s oslnivou históriou a vynikajúcou kuchyňou vábi turistov nielen svojimi kvalitnými službami v špičkových rezortoch a príjemným slnečným počasím, ale aj širokou škálou aktivít, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších cestovateľov. Ako návštevník môžete objavovať starobylé pamiatky, užívať si nádherné pláže s čistou vodou, vyskúšať si rôzne vodné športy alebo sa vydať na dobrodružné výlety do malebných horských oblastí. Turistická infraštruktúra Turecka je na vysokej úrovni, čo zabezpečuje pohodlný a nezabudnuteľný pobyt v tejto nádhernej destinácii.

Prečo je Turecko najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou pre Slovákov?

Turecko je krajina plná kontrastov a bohatého dedičstva, ktorá sa stala jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií pre Slovákov. Táto fascinujúca destinácia láka všetkých cestovateľov a ponúka im nádherné pláže, historické pamiatky, žiarivú kultúru, úchvatné prírodné scenérie a pestrú gastronómiu. Navyše, vďaka priaznivým cenám a vysokej kvalite služieb je Turecko destináciou, kde si každý nájde niečo pre seba. Prečo je teda Turecko tak obľúbené medzi Slovákmi?

turecká vlajka na pláži

Čo ponúka Turecko?

Turecko sa rozprestiera na dvoch kontinentoch na rozlohe 780 580 km2 a ponúka turistom množstvo možností na objavovanie a rôzne zážitky, ktoré na každého návštevníka tejto krajiny čakajú. Prevažná časť krajiny sa nachádza v Ázii a tá menšia časť na európskom kontinente. Brehy obmýva na severe Čierne more, západne to je Egejské a Marmarské more a južne ich obmýva Stredozemné more. Hlavné mesto Turecka je Ankara, počet obyvateľov sa vyšplhal až na 81 miliónov obyvateľov a úradným jazykom v celej krajine je turečtina. Či už hľadáte relax na pláži, kultúrne obohatenie alebo dobrodružstvo, Turecko má všetko. 

Pre milovníkov histórie sa tu nachádzajú pozostatky prastarých civilizácií, turisti si zase môžu užiť stovky horských upravených cestičiek. Na športovcov sa nezabúda, tých čakajú divoké rieky obklopené nedotknutou prírodou. Je to rozhodne krajina, v ktorej je čo objavovať a nikdy neprestane prekvapovať.

Známejší a viac navštevovaný región Turecka sa nazýva Turecká riviéra. V tejto oblasti je situovaná väčšina dovolenkových stredísk, najmä pozdĺž južného a juhozápadného pobrežia, v okolí mesta Antalya, ktoré možno považovať za hlavné mesto turistického ruchu. Turecká riviéra je často nazývaná aj Tyrkysové pobrežie alebo Modrá lagúna aj vďaka svojej jedinečnej a ohromujúcej kombinácii tmavomodrej a svetlozelenej farby mora. Medzi najznámejšie letoviská patria Antalya, Alanya, Belek, Kemer a Side. Pobrežie Egejského mora sa nazýva Egejská riviéra.

Pláže a more

Turecko je známe svojimi nádhernými plážami s priezračnou vodou, ktoré sú ideálne na relax a vodné športy. Oblasti ako Antalya, Bodrum a Alanya sú obľúbené medzi turistami pre svoje krásne pobrežie a moderné rezorty. Pláže v týchto oblastiach ponúkajú širokú škálu aktivít od potápania až po windsurfing.

Historické pamiatky

Turecko je domovom mnohých historických pamiatok, ktoré svedčia o bohatom kultúrnom dedičstve tejto krajiny a sú svedkami starovekých civilizácií. Môžete navštíviť staroveké mesto Efez, ktoré je jedným z najlepšie zachovaných antických miest na svete, kde môžete vidieť impozantné ruiny chrámu Artemis, jednej zo siedmich divov starovekého sveta. Dokonca môžete objaviť aj tajomstvá Tróje, ktorú preslávila homérska Iliada. Ďalším fascinujúcim miestom je Hagia Sophia v Istanbule, ktorá je považovaná za jedno z architektonických divov sveta. V Kapadócii nájdete skalné kostoly a kláštory vytesané do mäkkých vulkanických skál, ktoré ponúkajú pohľad do kresťanskej histórie regiónu.

 historická pamiatka v štvrti Selçuk v provincii İzmir v Turecku

Prírodné krásy

Turecko ponúka aj nádherné prírodné scenérie, ktoré stojí za to objaviť. Národný park Pamukkale je známy svojimi termálnymi prameňmi, ktoré vytvárajú unikátne biele travertínové formácie. Kapadócia so svojimi bizarnými skalnými formáciami a podzemnými mestami je ďalšou destináciou, ktorá ponúka jedinečné zážitky, vrátane letov balónom nad úchvatnou krajinou.

Prečo je tak obľúbené medzi turistami?

Turecko sa stalo obľúbenou destináciou pre turistov z rôznych kútov sveta, a to z niekoľkých dôvodov. Pre Slovákov má Turecko niekoľko špecifických výhod, ktoré z neho robia ideálnu voľbu na dovolenku.

Dostupnosť a dobré ceny

Turecko ponúka vynikajúci pomer ceny a kvality, čo ho robí dostupným pre rôzne typy cestovateľov. Letenky do Turecka sú často cenovo dostupné a aj my ponúkame mnohé atraktívne balíky, ktoré zahŕňajú ubytovanie, stravu a výlety. 

Rozmanitosť

Turecko je krajina plná kontrastov a ponúka širokú škálu zážitkov. Či už hľadáte luxusné rezorty na pláži, historické pamiatky, dobrodružné aktivity alebo kultúrne zážitky, Turecko má pre každého niečo. Táto rozmanitosť robí túto krajinu atraktívnou pre rôzne typy turistov.

Vynikajúce služby

Turecké hotely a rezorty sú známe svojou vysokou úrovňou služieb a pohostinnosťou. Personál je zvyčajne veľmi priateľský a ochotný, čo prispieva k celkovému pozitívnemu zážitku z dovolenky. Okrem toho, v mnohých turistických oblastiach sa dohovoríte aj anglicky alebo nemecky, čo uľahčuje komunikáciu.

V akom období navštíviť Turecko?

Ideálny čas na návštevu Turecka závisí od vašich preferencií a plánovaných aktivít. Každé ročné obdobie má svoje výhody a ponúka rôzne zážitky. Pokiaľ však chcete mať aspoň minimálnu istotu v tom, že na vás bude čakať krásne slnečné počasie, je odporúčané vydať sa do Turecka práve v období od neskorej jari do začiatku jesene. Práve počas tohto obdobia je hlavná letná sezóna plná žiarivého slnka, minimálne v populárnych pobrežných letoviskách. Je možné sa stretnúť s rozmanitými klimatickými podmienkami podľa konkrétnej polohy a to aj vzhľadom na veľkosť krajiny. Väčšina územia leží práve v subtropickom pásme, kde prevládajú veľmi horúce letá a miernejšie zimy. Východná časť Turecka a horské oblasti sú najchladnejšími, kde sú po celý rok teploty nižšie ako na iných miestach krajiny. Preto je úplne bežné si v jeden deň užívať teplé a suché leto v Antalyi s teplotami okolo 30-40°C, kedy je následne možné sa ísť schladiť pri výstupe na horu Tahtali, ktorá sa nachádza v pohorí Taurus. Má totižto oveľa chladnejšie klimatické podmienky, ktoré sa hýbu v letnom období okolo 15-20°C a v zimnom období sú to teploty často klesajúce pod bod mrazu. 

Letné mesiace (máj až september)

Letné mesiace sú ideálne pre plážové dovolenky, keďže teploty sú vysoké a more teplé. Turecké pobrežie je v tomto období veľmi obľúbené medzi turistami, takže môžete očakávať živú atmosféru a množstvo aktivít, ktoré vám ešte viac spestria vašu dovolenku.

Jar a jeseň

Jar a jeseň sú najlepšie obdobia na poznávacie zájazdy a výlety, keďže teploty sú mierne a turistické miesta menej preplnené. Toto obdobie je ideálne na objavovanie historických pamiatok, turistiku a ďalšie aktivity v prírode.

Zima

Aj v zime má Turecko čo ponúknuť. Ak máte radi lyžovanie, môžete navštíviť niektoré z tureckých lyžiarskych stredísk, ako je Uludağ. Okrem toho, zimné mesiace sú ideálne na návštevu termálnych kúpeľov a wellness centier, ktoré ponúkajú relax a regeneráciu.

pohoria v Turecku

Klenoty Turecka: Najlepšie destinácie

Táto fascinujúca krajina ponúka množstvo možností, ktoré stoja za to objaviť. Práve tieto mestá, ktoré sú významnými centrami kultúry, histórie a turizmu, ponúkajú nezabudnuteľné zážitky a svedčia o rozmanitosti a kráse Turecka. 

Antalya

Antalya je známa ako "perla Tureckej riviéry" a je jednou z najpopulárnejších destinácií v Turecku. Mesto ponúka nádherné pláže, luxusné rezorty a bohatú históriu. Pre milovníkov kultúry je tu množstvo múzeí a historických pamiatok, ako napríklad Hadrianova brána a staré mesto Kaleiçi.

pohľad na mesto Antalya

Istanbul

Istanbul je fascinujúcim mestom, kde sa stretáva Európa s Áziou. Toto pulzujúce mesto ponúka bohatú históriu a kultúru, úchvatné pamiatky a živú atmosféru. Medzi hlavné atrakcie patria Hagia Sophia, Modrá mešita, palác Topkapi a Veľký bazár. Istanbul je tiež známy svojimi skvelými reštauráciami a nočným životom.

pohľad na mesto Istanbul

Kapadócia

Kapadócia je známa svojimi unikátnymi skalnými formáciami a podzemnými mestami. Toto úchvatné miesto ponúka množstvo aktivít, ako sú lety balónom, turistika a objavovanie historických miest. Kapadócia je idealnou destináciou pre tých, ktorí hľadajú nezabudnuteľné zážitky a krásne scenérie.

let balónom v meste Kapadócia

Bodrum

Bodrum je obľúbené letovisko s rušným nočným životom, krásnymi plážami a bohatou históriou. Mesto ponúka množstvo luxusných rezortov, skvelých reštaurácií a obchodov. Medzi hlavné atrakcie patrí staroveký mauzóleum, jeden zo siedmich divov starovekého sveta, a Bodrumský hrad.

pohľad na mesto Bodrum

Trhy a bazáre

Návšteva tureckých trhov a bazárov je zážitkom sama o sebe. Veľký bazár v Istanbule je jedným z najväčších a najstarších krytých trhov na svete, kde nájdete všetko od korenín, cez ručne vyrábané šperky, až po textílie a keramiku. Trhy v Turecku sú miestom, kde môžete zažiť autentickú atmosféru a kultúru krajiny. Ročne navštevujú ulice a trhy Turecka až tisíce turistov, ktorí hľadajú nielen zážitky, ale aj unikátne suveníry. Ponuka suvenírov v Turecku je naozaj bohatá a rozhodne si niečo vyberiete, či už hľadáte darček pre svojich blízkych alebo len ako malú pamiatku pre seba.

Či už hľadáte darček pre blízkych alebo len malú pamiatku pre seba,  ktoré by ste si mali z Turecka určite priniesť.

Gastronómia

Turecká kuchyňa je jednou z najbohatších a najrozmanitejších na svete. Ponúka širokú škálu chutí a vôní, ktoré si zamilujete.

Turecké jedlá

Turecký kebab je veľmi populárny aj v našich končinách a je základom tureckej kuchyne. Väčšina ľudí sa zhoduje v názore, že po francúzskej kuchyni je druhou najlepšou na svete a to najmä vďaka bohatej rozmanitosti. Vo výbere jedál prevládajú ako pokrmy z rýb, tak i pokrmy z hovädzieho, jahňacieho alebo kuracieho mäsa. Obľúbené sú aj meze malé jedlá, ktoré sú ideálne na zdieľanie a zahŕňajú rôzne druhy jedál, ako je hummus, baba ghanoush, dolma a mnoho ďalších. Maškrtníci si prídu tiež na svoje vďaka širokej ponuke najrôznejších pochúťok, akou je napríklad baklava. Je to vlastne sladký dezert z vrstiev filo cesta, orechov a medu, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou tureckej kuchyne.

Čo nejesť v Turecku?

Pri návšteve Turecka je dôležité byť opatrný pri výbere jedál, najmä ak sa rozhodnete ochutnať pouličné jedlá. Vyhýbajte sa jedlám, ktoré nepoznáte, a dbajte na to, aby jedlo bolo vždy čerstvé a dobre pripravené. Ak máte citlivý žalúdok, vyhnite sa surovej zelenine a tepelne nespracovaným jedlám.

Aktivity a zážitky

Turecko ponúka množstvo aktivít pre každého turistu, či už hľadáte adrenalínové zážitky, alebo pokojný oddych.

Vodné športy

Turecko je rajom pre milovníkov vodných športov. Môžete sa potápať v krištáľovo čistých vodách, vyskúšať si windsurfing alebo sa vydať na plavbu jachtou po nádhernom pobreží. Mnohé pláže ponúkajú aj ďalšie aktivity, ako je parasailing, jazda na vodnom skútri alebo rybolov.

Horské túry

Pre tých, ktorí uprednostňujú aktivity na suchu, ponúka Turecko množstvo možností na turistiku a horské túry. Národné parky a horské oblasti, ako je Taurus a Kačkar, ponúkajú nádherné výhľady a príležitosti na objavovanie prírodných krás.

Kúpele a wellness

Turecké kúpele, známe ako hamamy, sú skvelým miestom na oddych a regeneráciu. Tradičný turecký kúpeľný rituál zahŕňa relaxačnú parnú kúpeľ, peeling a masáž, čo je skvelý spôsob, ako sa zbaviť stresu a napätia.

pitie horúceho čaju na schladenie počas horúcich dní

Praktické rady pre turistov

Cestovné doklady

Pre vstup do Turecka potrebujete platný cestovný pas, pretože len bežný občiansky preukaz vám nestačí. Slovenskí občania môžu cestovať do Turecka bez víz na krátkodobý pobyt do 90 dní. Je však dôležité, aby váš pas bol platný ešte minimálne 6 mesiacov po návrate z krajiny. Taktiež sa odporúča mať v pase minimálne jednu voľnú dvojstránku na vstupné a výstupné pečiatky, v ideálnom prípade tri voľné strany. Deti musia mať vlastný cestovný pas.

Strata dokladov

Zachovať chladnú hlavu a zdravý rozum treba najmä v prípade straty alebo odcudzenia cestovných dokladov, napr. cestovného pasu, občianskeho preukazu, vodičského preukazu alebo náhradného cestovného dokladu. Pokiaľ sa ocitnete v takejto situácii, bezodkladne stratu alebo odcudzenie nahláste najbližšiemu policajnému útvaru a taktiež polícii Slovenskej republiky. Ak nemáte možnosť udalosť nahlásiť slovenskej polícii, treba ju nahlásiť osobne na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Ankare.

Adresa: Atatürk Bulvarı 245, 06692 Ankara

Tel.: +90 3124675075

Núdzová linka: +90 5337600384

E-mail: emb.ankara@mzv.sk

Doprava

Turecko má dobre vybudovanú infraštruktúru a cestovanie po krajine je pomerne jednoduché. Vnútroštátne lety sú rýchle a cenovo dostupné, pričom hlavné letiská sa nachádzajú v mestách ako Istanbul, Ankara, İzmir a Antalya. Najčastejšou voľbou pristátia je práve Medzinárodné letisko v Antalyi. Reálna dĺžka letu do Turecka je približne 2,5 hodiny, pri letových časoch je však rozdiel medzi odletom zo Slovenska a príletom do Turecka 3,5 hodiny, keďže je v Turecku časovo o 1 hodinu viac, a pri ceste späť je časový rozdiel medzi odletom z Turecka a príletom na Slovensko 1,5 hodiny, pretože na Slovensku je v lete o 1 hodinu menej ako v Turecku. 

Autobusová doprava je veľmi rozšírená a spoľahlivá, pričom autobusy sú pohodlné a sú brané ako hlavný dopravný prostriedok. Diaľkové autobusy sú veľmi komfortné, klimatizované a vo výnimočných prípadoch poskytujú aj malé občerstvenie. Čo sa bezpečnosti týka, najmä ženy sa môžu cítiť bezpečnejšie, pretože dvaja ľudia opačného pohlavia, ktorí sa nepoznajú, si nesmú vedľa seba sadnúť. Miestnu dopravu zabezpečujú aj dolmuše, čo sú menšie autobusy s flexibilnými trasami a cenami, kedy je možné si zaplatiť za cestu v TRY, EUR alebo USD. Platiť sa dá iba v hotovosti a cestovné lístky neexistujú.

V turistických oblastiach je možné objednať si taxi, spravidla žlté a označené nápisom TAKSI. Ceny sa často dohadujú pred jazdou. Autopožičovne sú dostupné takmer v celej destinácii a vy si môžete požičať aj vozidlo. Autá sú novšie, vybavené klimatizáciou a dôležité je myslieť nielen na plné poistenie, ale taktiež aj na podvodných predajcov, na ktorých si treba dávať pozor. Prenájom auta môžete vybaviť v spoľahlivej a častokrát aj lacnejšej autopožičovni. Pozorne si prečítajte zmluvu o prenájme vozidla a informujte sa o spomínanom poistení vozidla. Na požičanie auta postačí slovenský vodičský preukaz, vek minimálne 21 rokov a aspoň ročná prax v riadení motorových vozidiel.

Železničné spojenie nie je významné ani preferované, za to lodná doprava je populárna v prímorských oblastiach a pre cesty na Grécke ostrovy, hoci je drahšia.

Mena

Tureckou menou je turecká líra (TRY). V turistických oblastiach je možné platiť aj eurami alebo dolármi, no vždy je lepšie mať pri sebe miestnu menu, najmä ak sa chystáte nakupovať na trhoch alebo v menších obchodoch. Bankomaty sú rozšírené a kreditné karty sú akceptované vo väčšine hotelov, reštaurácií a obchodov.

Bezpečnosť v Turecku

Turecko je vo všeobecnosti bezpečnou destináciou pre turistov. Odporúča sa však dodržiavať bežné bezpečnostné opatrenia, ako je sledovanie osobných vecí, vyhýbanie sa neznámym a neosvetleným oblastiam v noci a byť obozretný pri výbere dopravných prostriedkov. Ak plánujete cestovať mimo hlavných turistických oblastí, je dobré informovať sa o aktuálnej situácii a dodržiavať odporúčania miestnych úradov.

Turecko je destináciou, ktorá ponúka nespočetné množstvo zážitkov a krás. Či už hľadáte oddych na pláži, kultúrne obohatenie, dobrodružstvo alebo gastronomické zážitky, v Turecku si isto prídete na to svoje. S nádhernými plážami, bohatou históriou, úchvatnou prírodou a vynikajúcou kuchyňou je táto krajina miestom, ktoré určite stojí za návštevu. Nech už sú vaše cestovateľské preferencie akékoľvek, Turecko vás určite nesklame. Tak neváhajte a naplánujte si svoju ďalšiu dovolenku práve v tejto úžasnej krajine.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín